середа, 10 січня 2018 09:40

Археолог заперечує міф про низьку тривалість життя середньовічної людини

Археолог заперечує міф про низьку тривалість життя середньовічної людини
Археолог Крістін Кейв вважає, що дослідження по визначенню віку решток людини слід проводити на основі аналізу зношеності зубів. Фото: nationalgeographic.it

Археолог Австралійського національного університету Крістін Кейв заявила, що до появи сучаної медицини людина жила в середньому 70 років. Науковець розробила новий підхід до вивчення залишків похованих людей. За основу дослідження взяла якісний рівень зношення зубів.

Вона вивчила залишки з 3 англосаксонських кладовищ, датованих між 475 та 625 роками. Підсумки дослідження показали, що багато людей того часу часто доживали до глибокої старості, пише сайт університету anu.edu.

До цього дослідження більшість істориків сходилася на тому, що внаслідок відсталості технологій середньовічної людини більшість населення помирала рано.

"Люди іноді думають, що дожити в ті дні до 40 років було великою удачею, але це неправда. Для людей, що жили традиційним життям без сучасної медицини, найпоширенішим віком смерті було 70 років" — заявила археолог Крістін Кейв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли сонячний годинник давньоримського аристократа

Археолог пояснив звідки взявся міф про невелику тривалість життя людей в середньовіччі. Сучасна наука ще не має ефективних методів дослідження залишків літніх людей. Усі концентруються на вивченні скелета молодих людей. В такому віці скелет людини починає формуватися, а вже сформований скелет людини важко індентифікувати.

Археологи знайшли скам'янілі рештки риби, яка жила 400 млн років тому. Вивчаючи її щелепу, вчені дійшли висновку, що істота є частиною еволюційної лінії, пов'язаної з людьми.

Рибу знайшли у вапняковій породі близько озера Берринджак. Воно розташоване в 50 км від австралійської столиці Канберри.

Зараз ви читаєте новину «Археолог заперечує міф про низьку тривалість життя середньовічної людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі