неділя, 31 грудня 2023 08:30

Аматор знайшов рештки сьомого чуда світу

Аматор знайшов рештки сьомого чуда світу
Храм Артеміди побудований в грецькому місті Ефес, на території нинішньої Туреччини в 5 ст. до нашої ери. Фото: goodfon

Британський археолог-аматор Джон Вуд на південь від турецького Ізміра знайшов 31 грудня 1869-го руїни храму Артеміди, який вважався одним із семи античних чудес світу.

Храм Артеміди побудований в грецькому місті Ефес, на території нинішньої Туреччини в 5 ст. до нашої ери. За легендами, богиня Артеміда була сестрою близнюком Аполлона і була покровителькою усієї живності. Фінансував будівництво цар Крез з Лідії. В храмі була величезна статуя Артеміди, зроблена із золота і слонової кістки. В оздобленні храму брали участь кращі скульптори Греції.

Кілька разів у своїй історії храм повністю руйнувався, і знову відновлювався. В ширину храм Артеміди простягався на 51 м, а в довжину – на 105 з колонами заввишки в 18 м. Усього було 127 колон. Храм виконував подвійну функцію: ринку і релігійного закладу. З поширенням християнства занепав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли печеру з кольоровими малюнками, яким 18 тис. років

Після багатьоз років пошуків руїн храму, експедиція під проводом Джона Вуда знайшла опорну плиту споруди і численні підношення в храм. Віднайдені скульптурні фрагменти перебудови IV століття до н. е. та декілька фрагментів попереднього храму були зібрані та виставлені в "Ефеській кімнаті" Британського музею.

Були виявлені навіть сліди самого першого храму, спаленого шаленим фанатиком Геростратом. У наші дні на місці храму серед руїн стоїть на самоті одна відновлена колона.

У столиці Візантійської імперії 27 грудня 537-го освятили константинопольський храм святої Софії. Він протягом тисячоліття був головним храмом православного світу. Будували Святу Софію всією імперією. Проект поглинув три річних доходи Візантії: З усіх кінців імперії доставлялися мармурові брили, золото, срібло, слонову кістку, перли, дорогоцінне каміння для оздоби.

Зараз ви читаєте новину «Аматор знайшов рештки сьомого чуда світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі