понеділок, 18 лютого 2019 12:00

Як жили львів'яни 1943-го - раритетні фото
15

У Відні зберігаються фото Львова 1943-го
Фото: Österreichische Staatsarchiv
У Відні зберігаються фото Львова 1943-го
У Відні зберігаються фото Львова 1943-го
У Відні зберігаються фото Львова 1943-го
У Відні зберігаються фото Львова 1943-го

Як жив Львів 1943-го можна побачити на світлинах із Австрійського державного архіву. На них зруйновані будинки та стурбовані люди. Вони щось шукають, продають або обмінюють.

Після проголошення Акту відновлення української державності 30 червня 1941 року, німці зрозуміли, що ОУН - ворог для окупаційного режиму. Тому поспішили зупинити українську ініціативу арештами. Вони добре розуміли складність ситуації. Щоб взяти ситуацію під контроль, з Берліна до Львова прибула спеціальна група на чолі з державним підсекретарем Кундтом.

За ними з'явилася і німецька цивільна адміністрація. Зайняли кращі будинки у елітній частині Львова. Займалися створенням "Дистрикту Галичина" з центром у Львові. Про добробут людей не дбали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обживали найвідоміший український курорт - добірка фото

"Львівський люмпен не почувався вільно і затишно в упорядкованій, густій забудові міста, він волів гніздитися на околицях, - писав у спогадах Євген Наконечний. - Із своїх непоказних халуп, із звивистих провулків Клепарова, Замарстинова та інших передмість банди погромників рушили в липні до середмістя. Гнав їх на розбій сталий потяг поживитися за рахунок чужого майна. Випала нагода безкарно грабувати, вони й квапилися нею скористатися".

4 липня 1941-го на вулиці Вулецьких нацисти розстріляли 36 професорів. Їх тіла спалили там же. Історик Володимир Косик вважає, що протягом 1941-1944 років біля 200 тис. львів'ян замучили у Янівському концтаборі.

В інтернеті опублікували добірку фотографій вояків Третього Рейху в Україні.

Світлини зроблені 1941 року, коли німецька армія ввійшла на територію СРСР

Зараз ви читаєте новину «Як жили львів'яни 1943-го - раритетні фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі