вівторок, 14 вересня 2021 09:54

Спецтема: 30 років Незалежності

Як на Закарпатті боролись за незалежність - презентували фільм

Як на Закарпатті боролись за незалежність - презентували фільм
Незалежність Карпатської України тривала лише один день. Фото: Центр досліджень визвольного руху

Четверту серію історичного проєкту "10 днів незалежності України" виклали у мережу. Вона розповідає про створення Карпатської України 15 березня 1939 року.

Незалежність проголосили в гімназійному спортзалі Хуста на Закарпатті. Цей день був радісним і трагічним водночас, повідомили в Центрі досліджень визвольного руху.

"Останні 24 години ми прожили в трьох різних державах. Прокинулися в Чехословацькій Республіці. До вечора Карпатська Україна була вільною країною. Наступного дня прийшли мадярські вояки", - писав британський журналіст Майкл Вінч.

На місто вже наступали угорські війська. Їх намагалася стримати група карпатських січовиків. Попри все, їм не вдалося відбити напад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили фільм про ключову подію історії України

"Проголосивши нетривку самостійність, місцеві українці продемонстрували всьому світові, що їхня земля — не чеська, не угорська і не польська, а саме українська", - говорить автор і ведучий проєкту Володимир В'ятрович.

24 серпня 2021 року стартував документальний відеопроєкт "10 днів незалежності". Його автори обрали 10 важливих дат, пов'язаних із творення держави.

"Для колись поневоленого народу День Незалежності країни - головне державне свято. Для більшості українців таким є 24 серпня. Хоча насправді це не перший і не єдиний в нашій історії день, який може претендувати на цю почесну назву", - написав у Facebook автор проєкту, історик Володимир В'ятрович.

Проєкт розповість про дні, за якими стоїть ціла епоха боротьби за свободу. Першу серію присвятили Четвертому універсалу УЦР.

Зараз ви читаєте новину «Як на Закарпатті боролись за незалежність - презентували фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі