середа, 26 травня 2021 12:20

Як кияни відпочивали на Дніпрі 100 років тому - добірка фото
7

Як кияни відпочивали на Дніпрі
Фото: facebook.com/BelleEpoqueUA
Як кияни відпочивали на Дніпрі
Як кияни відпочивали на Дніпрі
Як кияни відпочивали на Дніпрі
Як кияни відпочивали на Дніпрі

На початку XX ст. влітку серед киян було модно кататися на пароплавах.

Рейси влаштовували до інших міст на Дніпрі. Громадські організації влаштовували плавання на зафрахтованих судах в довколишні місцевості. Робили це для збору грошей на благочинність. Вартість поїздки різнилася залежно від статі та віку пасажира. Поїздка на Жуків острів 1901 року чоловікам обходилася в 75 коп., жінкам в 50 коп., діти платили 25 коп., повідомляють "Хроніки прекрасної епохи".

У липні 1900-го Товариство порятунку на водах на пароплаві "Імператор Микола II" влаштувало поїздку в Китаєво. По дорозі відпочивальників розважав оркестр військової музики. На берегу облаштували театр та ресторан. Виручені від поїздки кошти витратили на облаштування рятувальних станцій.

Влітку на воді влаштовували гонки човнів. Глядачі збиралися в садибі яхт-клубу в північній частині Труханового острова. У день святого Петра і Павла 29 червня яхт-клуб традиційно влаштовував народні гонки для всіх охочих. До дня народження царя Петра I 9 червня влаштовували дитяче свято. Діти запускали паперові повітряні кулі, брали участь у смолоскипній ході. Уночі разом зі спортсменами каталися по річці при світлі ліхтарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купалися та засмагали: яким колись було київське озеро, схоже зараз на болото

Човни та катери здавали в прокат. До 200 осіб в день каталися по Дніпру.

У мережі з'явилися фотографії місць де любили гуляти кияни на поч. XX ст. Одним з таких місць був Київський Миколаївський парк - тепер парк ім. Тараса Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «Як кияни відпочивали на Дніпрі 100 років тому - добірка фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі