четвер, 16 липня 2015 11:17

Як американці боролися проти "сухого закону" 80 років тому - фотографії
10

Прийнята в 1919 році 18-а поправка до Конституції США поклала початок епохи сухого закону. Заборона мала облагородити життя американців, захистити суспільство від руйнівних наслідків зловживання алкоголем.

Заборона на продаж, виробництво та транспортування алкоголю діяла з 1920 по 1933 рр. Прихильники 18-ї поправки намагалися навіть переписати Біблію, видаливши всі згадки про алкоголь.

Хоча споживання алкоголю в цілому знизилося наполовину в 1920-і роки, випадки незаконної торгівлі стали масовими (підпільні торговці спиртним називалися "бутлегерами"). Це призвело до зростання злочинності та розгулу американської мафії.

Гангстери билися за контроль над продажем спиртних напоїв. Найвідомішим був Аль Капоне, який пережив війну банд, в якій загинуло близько 500 осіб, щоб стати одним з найвпливовіших людей в Чикаго. Кажуть, тільки в 1927 р. він заробив $ 60 млн. на продажу алкоголю.

Заборона не була абсолютною. Наприклад, лікарі могли виписувати спирт для медичних цілей. Пацієнт же міг законно купити спиртне в аптеці або у свого лікаря. В аптеках за рецептом продавався навіть першокласний шотландський віскі.

В Америці з'явилася ціла мережа підпільних барів, які називалися "Speakeasy" - щоб туди потрапити, на вході потрібно було сказати пароль. В одному тільки Нью-Йорку було близько 30 000 таких закладів, деякі з них функціонують досі, використовуючи імідж підпільних барів 1920-х рр. В цей же час з'явилися "круїзи в нікуди" або "алкогольні круїзи" - кораблі пливли за межі штатів, де могли легально продавати спиртне.

5 грудня 1933 року була ратифікована 21-а поправка, яка скасувала попередню, заборона закінчився. Цей день відомий як День скасування сухого закону.

Зараз ви читаєте новину «Як американці боролися проти "сухого закону" 80 років тому - фотографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі