середа, 23 березня 2016 16:24

97 років тому виникла перша фашистська організація

97 років тому виникла перша фашистська організація

23 березня 1919 року італійський політичний діяч (а пізніше і диктатор) Беніто Муссоліні організував на основі Союзу революційної дії першу фашистську організацію " Італійський союз боротьби " ("Fascide Combattimento"). Члени організації мали відмінність у зовнішньому вигляді: одягали чорні сорочки (тому їх і називали "чорносорочечниками") та носили жовті і червоні стрічки на зап'ясті.

У 1921 році " Італійський союз боротьби " сформувався в політичну партію - Національна фашистська партія , лідером якої знову-таки був Беніто Муссоліні, того ж року партія пройшла вибори в парламент, а в 1924 році отримала більшість. З 1928 року і до падіння режиму Муссоліні партія мала монополію на політичну владу в країні.

Ідеологія Національної фашистської партії змінювалася відповідно до реалій, що в першу чергу пов'язано з ідеологічними пошуками самого Муссоліні. В Італійському союзі боротьби були присутні соціалістичні погляди, але при цьому центральне місце посідав націоналізм. Після остаточного усталення в політичному житті країни , в фашистській партії крайні праві погляди утвердилися в ідеології партії.

Муссоліні побудував собі імідж "провідника", який знає відповіді на всі питання та має рацію. Тотальний контроль над пресою та відсутність політичної опозиції допоміг створити культ "дуче"(відповідник в Третьому Райху "фюрер", а в Радянському Союзі "вождь"). Суцільна пропаганда збільшувала прибічників фашистької партії серед громадян країни.

Знаний дослідник Умберто Еко запропонував 14 ознак для виявлення фашизму:

1. Першою характеристикою фашизму є культ традиції.

2. Традиціоналізм неминуче веде до неприйняття модернізму.

3. Ірраціоналізм міцно пов'язаний з культом дії заради дії.

4. Ніяка форма синкретизму не може винести критики.

5. Незгода - це знак інакшості.

6. Фашизм народжується з індивідуальної або соціальної фрустрації.

7. Тим, хто взагалі соціально знедолений, фашизм каже, що єдиною запорукою їх привілеїв є факт народження в певній країні.

8. С пыворганызатори повинні відчувати себе ображеними через те, що вороги виставляють напоказ багатство, хизуються силою.

9. Для фашизму немає боротьби за життя, а є життя заради боротьби.

10. Для всіх реакційних ідеологій типовий елітаризм, в силу його глибинної аристократичності

11. Всякого і кожного виховують, щоб він став героєм.

12. Оскільки як перманентна війна, так і героїзм - досить важкі ігри, фашизм переносить своє прагнення до влади на статеву сферу.

13. Фашизм будується на якісному популізмі.

14. Фашизм говорить на новомові.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «97 років тому виникла перша фашистська організація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua