неділя, 12 квітня 2020 17:19

59 років тому людина вперше опинилася у космосі

59 років тому людина вперше опинилася у космосі
Юрій Гагарін став першим космонавтом у світі. Фото: ukrinform

12 квітня 1961 року космічний корабель Восток-1", пілотом якого був Юрій Гагарін, вперше полетів у космос. Цю дату відзначають як Всесвітній день космонавтики.

Корабель "Восток" стартував з космодрому "Байконур". На ньому Юрій Гагарін вперше у світі зробив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хвилин.

Політ розпочався о 9 годині 7 хвилин київського часу. Корабель облетів планету і здійснив посадку о 10 годині 55 хвилин поблизу села Сміловка Саратовської області, Росія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальний винищувач МіГ-23 піднявся в небо

Перший політ провели у автоматичному режимі. Космонавт був лише пасажиром, однак у разі необхідності міг увімкнути ручне управління. Радянські психологи не знали, як поводитиметься космонавт при тривалій дії невагомості. Більшість дотримувалась думки, що він може втратити над собою контроль і неодмінно захоче вести корабель вручну. Для того, аби попередити це, для відключення автоматики створили цифровий код, що лежав у спеціальному конверті. Вважалося, що коректно прочитати і ввести цей код космонавт зможе лише будучи "в собі". Однак перед польотом космонавту все одно сказали цей код.

У теорії максимальна висота польоту мала би бути 230 кілометрів, мінімальна — 180 кілометрів. Реальні параметри були: 327 кілометрів в апогеї і 181 кілометр — в перигеї.

Після одного оберту космічний корабель увімкнув гальмівний двигун, агрегатний відсік не відокремився від спускного апарату і залишався прикріпленим за допомогою чотирьох сталевих смуг, що спричинило неочікуване обертання апарата при проходженні крізь атмосферу. Після прогорання сталевих смуг спускний апарат відокремився від агрегатного відсіку, стабілізувався і успішно приземлився о 10:55 на північний захід від села Сміловка. Під час зниження спускного апарата Юрій Гагарін катапультувався, після чого самостійно приземлився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лондон-Париж: здійснили перший політ на велику відстань

Для посадки Гагарін використав не однин парашут, як було передбачено, а два: запасний самовільно випав з ранця і потім розкрився під час спуску. Сама посадка могла статися не на суходіл, а в річку Волга. Для того, аби вийти на половину траєкторію, Юрій Гагарін скинув 30 кілограмів "недоторканного запасу".

Через 20 років з космодрому на мисі Канаверал, що у Флориді, здійснили запуск першого у світі пілотованого повітряно-космічного апарату багаторазового використання "Колумбія".

Зараз ви читаєте новину «59 років тому людина вперше опинилася у космосі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі