субота, 02 травня 2020 09:31

48 людей загинули під час масових сутичок та пожежі
6

В Одесі відбулись масові сутички
Фото: Reuters
В Одесі відбулись масові сутички
В Одесі відбулись масові сутички
В Одесі відбулись масові сутички
В Одесі відбулись масові сутички

2 травня 2014 року відбулися масові заворушення в Одесі між проукраїнськи налаштованими громадянами, ультрас футбольних клубів "Чорноморець" і "Металіст" та проросійськими колабораціоністами.

Протистояння почалися у центрі міста на вулицях Грецькій, Дерибасівській та Грецькій площі. Учасники Антимайдану намагалися зупинити ходу футбольних фанатів. Почалися сутички та стрілянина.

Згодом перейшли на Куликове поле. Сепаратисти забарикадувалися у Будинку профспілок, який розташований на тій же площі. Через деякий час там виникла пожежа. Пожежникам вдалось евакуювати 330 осіб. Їм допомагали проукраїнські активісти.

Під час масових заворушень загинули 48 людей, понад 200 були поранені. Більшість жертв загинули в Будинку профспілок.

Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа "2 травня": в суді забарикадувалися 50 осіб

Правоохоронні органи України розпочали близько десяти кримінальних проваджень. Генпрокуратура повідомила про підозру колишньому керівнику ГУ МВС України в Одеській області Петру Луцюку у службовій недбалості під час подій 2 травня 2014 року. Суд у цій справі переносили кілька разів через неявку обвинувачених, адвокатів, відсутність перекладача з української на російську.

За даними оперативного штабу 4 травня до лікарень звернулося 226 осіб. 13 осіб було госпіталізовано з вогнепальними пораненнями, 8 - з опіковими травмами, у 53 людей діагностовано тупі травми, у тому числі черепномозкові, 7 осіб перебували у стаціонарі з колото-різаними травмами, 13 - з отруєнням чадним газом.

У кримінальному провадженні щодо подій 2 травня підозрюють 26 осіб. Основних учасників антимайдану, які напали на мирних жителів, – 19 осіб – 2017-го було виправдано Іллічівським міським судом. У Миколаївському апеляційному суді вже 11 разів відкладено розгляд оскарження цього рішення у зв'язку з тим, що на засідання не приходять учасники антимайдану. Судові вироки були лише щодо 2 антимайданівців.

Зараз ви читаєте новину «48 людей загинули під час масових сутичок та пожежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі