четвер, 08 вересня 2022 07:05

44 українські бійці відбили атаку 1,5 тис. ворогів

44 українські бійці відбили атаку 1,5 тис. ворогів
Пам'ятник повстанцям стоїть у селі Новий Загорів у Володимир-Волинському районі Волинської області Фото: twitter.com/History_Ukraine/

8 вересня 1943 року 44 бійці УПА дали бій гітлерівським військам біля села Новий Загорів на Волині. Утримували півторатисячні сили ворога понад дві доби.

Чотою повстанців командував Андрій Марценюк "Береза". Бійці розташувалися на території місцевого мурованого православного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці. Храм був стратегічним місцем, поруч з ним перетиналися шляхи УПА із сусідніх областей. Саме тому в монастирі підготували укріплення, рови й шанці на випадок зустрічі з ворогами. Група Марценюка мала в розпорядженні міномет і чотири кулемети, один з яких укріпили на дзвіниці.

Коли німецька розвідка доповіла про прибуття повстанців, німецьке командування кинуло проти них близько 400 осіб – роту жандармерії, власівців і поліцаїв. Сподіваючись на легку й швидку перемогу, вони атакували монастир без особливої підготовки й одразу ж потрапили під кулеметний вогонь. За декілька хвилин полягли 40 бійців. Уцілілі запросили підкріплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Архів опублікував унікальну колекцію різдвяних листівок і привітань ОУН-УПА

Після прибуття підмоги німці пішли на черговий штурм. Обстрілювали мури й споруди з гармат і танкеток. Самі зазнавали втрат. Згодом у небо підняли навіть декілька літаків, які скинули бомби. У результаті цього храм зазнав сильних пошкоджень, але повстанці сховалися в монастирські підземелля.

Після штурму 10 вересня живими залишились 18 повстанців. Попри це, позицій не покинули. 11 вересня загинув командир "Береза". А в ніч на 12 вересня вцілілі ухвалили рішення виходити з монастиря. Прорватися вдалося вранці завдяки туману.

Тіла 29 захисників монастиря зібрали й поховали місцеві селяни після бою. Деякі з повстанців залишились у монастирі пораненими, але врятувалися. Німецькі втрати оцінили в 90-100 убитих і 150-200 поранених. Їхні загальні сили під час наступу, за різними джерелами, становили від 700 до 1,5 тис. осіб.

7 вересня 1943 року вояки УПА розпочали бій з нацистами біля села Радовичі – тепер Ковельського району Волинської області. Став одним з найбільших боїв УПА на Волині.

За кілька днів до початку вояки Поліської січі билися з польськими загонами Армії Крайової та польською "самообороною". У місцях боїв з'явилися німецькі підрозділи. 7 вересня рота нацистів потрапила в засідку УПА, організовану сотнями Леоніда Повідзона "Байди" й Тихона Зінчука "Кубика". Німці втратили п'ятьох вояків, ще 11 потрапили в полон.

8 вересня задля ліквідації УПА німецьке командування направило з Ковеля каральну експедицію з 470 піхотинців. Вони мали три броневики й бронепотяг. Повстанським з'єднанням групи "Турів" керував Олексій Шум "Вовчак". Група налічувала 1 тис. бійців.

Зараз ви читаєте новину «44 українські бійці відбили атаку 1,5 тис. ворогів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі