середа, 21 серпня 2013 13:12

250-літню бойківську дерев'яну церкву багато разів хотіли спалити та підірвати
7

Фото: Фото: Ольга Швед

Окрасою Музею народної архітектури та побуту у Львові є Миколаївська церква, пам'ятник українського зодчества 1763 року і шедевр сакрального мистецтва, включений в етнографічну групу "Бойківщина". З 2004 року вона внесена до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Миколаївська церква відрізняється від традиційних українських храмів. В плані будинок має три підстави квадратної форми, багатоярусний дах з гострими шпилями, які вінчають три вежі-куполи.

Ця церква була збудована 1763 року в с. Кривки Турківського району Львівщини на честь Святого Миколая народним майстром. Через Кривки проходила лінія фронту, сім разів село горіло, але церква уціліла, незважаючи на численні спроби її підпалити. 1928 року почалося будівництво нового храму, оскільки давня церква вже не могла вмістити численних мешканців села.

Завдяки сприянню українських науковців М. Драгана й І. Свенціцького та  митрополита Андрея Шептицького, церкву перевезли до Львова й установили у тій частині Кайзервальду, де з ініціативи митрополита створювалася Свято-Іванівська лавра Студійського уставу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найгарнішу дерев'яну церкву Карпатського регіону колись виміняли на сіль

1931 року церкву заново змонтували й освятили як храм Премудрості Божої. Згодом у церкві встановили іконостас. Оскільки оригінальний іконостас залишився у новому храмі села Кривки, тут вирішили пристосувати іконостас 17 століття із села Воля Жовтанецька, який зберігався в Національному музеї.

Неподалік церкви є чернечий цвинтар. Одне з поховань нагадує про сумну подію — спробу знищити храм. Того дня вечірня служба  закінчилася швидше, ніж зазвичай, а один чернець побачив у церкві "забутий"  пакет і коли виносив його, стався вибух. Чернець загинув, але храм врятував. За радянських часів церква стала першим експонатом створеного 1966 року музею народної архітектури та побуту. Навесні 1990 року її передали монахам Студійського уставу.

7 липня на території "Шевченківського гаю" відбулося урочисте святкування 250 річниці унікального шедевру бойківської сакральної архітектури. У церкві щонеділі відбувається Служба Божа.

Зараз ви читаєте новину «250-літню бойківську дерев'яну церкву багато разів хотіли спалити та підірвати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі