четвер, 15 серпня 2013 17:36

Зоряний портативний годинник 16 століття зберігається у львівському музеї
5

Фото: Фото: Ольга Швед

У Львівському музеї історії на пл. Ринок, 6 у відділі історичних коштовностей зберігаються унікальні сонячні кишенькові годинники 16-18 століття та нічний або зоряний портативний годинник із Франції 1593 року виготовлення роботи невідомого майстра.

Завдяки поєднанню сонячних годинників  із компасом з 14 століття з'явилися портативні кишенькові моделі. Головною частиною таких годинників було латунне кільце діаметром у кілька сантиметрів з іншим пересувним кільцем і отвором для сонячного променя. На зовнішній поверхні головного кільця зазвичай гравірували початкові літери найменувань місяців, а проти них, на внутрішній поверхні, перебувала годинна шкала.

Перед вимірюванням треба було повернути менше колечко так, щоб отвір для променя був навпроти відповідного місяця. При вимірюванні часу тримали годинники у такому положенні, щоб дозволяти сонячному променю проходити через отвір в шкалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із рогу тура гуцули сигналили про небезпеку і пили вино

Іншими цікавими різновидами сонячних годинників є аналематичні сонячні годинники. Їхня стрілка спрямована перпендикулярно площині годинної шкали, але ця шкала лежить не в площині, паралельній екватору, а в горизонтальній площині, наприклад безпосередньо на землі. Якби  знадобилося вимірювати цим годинниками час, то треба було б винести годинну шкалу на еліптичну криву й при цьому одночасно змінювати положення стрілки в меридіональній площині стосовно до сезону року. Сонячний анелематичний годинник, який належав Єжи Осолінському і зроблений майстром Освальдом Крюгером у 1644 році, можна побачити у Львові.

Сонячний портативний годинник-диптих виготовив майстер-монографіст "АС" у Нюрнбергу 1626 року. Це найбільш красивий портативний сонячний годинник. Він складається з двох невеликих плоских граней, з'єднаних за допомогою петлі. Гномон був між двома гранями. Прикрашали годинник слоновою кісткою, гравіюванням, золотом.

Нічні портативні годинники використовували вночі, коли не було денного світла. Ці складні пристрої виготовляли здебільшого для моряків. По ньому завдяки зіркам  можна було визначити час, широту та довготу.  У Львівському музеї зберігається нічний або зоряний портативний годинник невідомого французького майстра виготовлений 1593 року.

Зараз ви читаєте новину «Зоряний портативний годинник 16 століття зберігається у львівському музеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі