четвер, 22 січня 2015 13:40

25 років тому "живий ланцюг" до Дня Соборності з'єднав Київ та Львів
26

День Злуки у Львові. 22 січня 1990 року.
Фото: Андрій Книш

21 січня 1990 року відбулася одна з найбільших у Центральній та Східній Європі масових акцій – "живий ланцюг" як символ єдності східних і західних земель України та знак вшанування подій Першої української незалежності.

Від 500 тисяч до трьох мільйонів українців 21 січня 1990 р. узялися за руки та створили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Так вперше з дня проголошення Акта Злуки 1919 року між  Українською Народною Республікою та Західно-Українською Народною Республікою у сучасній історії України було відзначено День Соборності, який згодом став державним святом.

Акція стала одним із свідчень того, що українська нація подолала страх перед комуністичним режимом і готова маніфестувати свою незгоду політиці комуністичної партії. 25 років тому ця подія стала провісником майбутнього падіння СРСР і проголошення нової незалежної і соборної України.

За радянських часів події Української революції 1917–1921 років намагалися не згадувати у підручниках історії. Утім пам'ять про ці події перемогла радянську амнезію.

"Сьогодні саме час нагадати, що тільки в єдності всіх своїх земель Україна здатна зберегти державність. 97 років тому тодішній парламент — Українська Центральна Рада — проголосив незалежність Української Народної Республіки. Та втративши цілісність в період Української революції, Україна втратила державність як таку. Тому сьогодні зберегти соборність — повернути Крим та перемогти на Донбасі – означає зберегти незалежність України в цілому. Інакше розв'язання нинішнього конфлікту загрожує розчленуванням України поміж різними державами, як це сталося у 1920-х роках", — пояснює Голова УІНП історик Володимир В'ятрович.

У цей день у столиці заплановано проведення офіційних урочистостей за участю керівництва держави, представників центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, народних депутатів, громадськості, духовенства, науковців. Зокрема, відбудеться покладання квітів до пам'ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському.

Громадські активісти проведуть у Києві заходи, пов'язані із вшануванням пам'яті Михайла Вербицького, Сергія Нігояна та Михайла Жизневського, убитих у цей день рік тому під час Революції Гідності.

Зараз ви читаєте новину «25 років тому "живий ланцюг" до Дня Соборності з'єднав Київ та Львів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі