субота, 15 жовтня 2022 23:10

200 років тому розшифрували древню писемність
3

Цього року відзначають 200 років розшифрування Розетського каменю
Фото: eastnews.ua
На камені буд напис грецькою мовою та двома видами давньоєгипетських ієрогліфів
Розшифрувати текст зміг французький вчений Жан-Франсуа Шампольон у вересні 1822 року

У Британському музеї розпочалась виставка, присвячена 200-річчю розшифровки Розеттського каменю.

Цей камінь 1799 року знайшли французькі солдати. Вони копали фундамент форту в Розетті, нині Рашид на півночі Єгипту. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи розкрили невідому інформацію про будівництво пірамід

На камені буд напис грецькою мовою та двома видами давньоєгипетських ієрогліфів. Єгиптолог Ілон Регульськи повідомив, що солдати зрозуміли з важливість плити та зберегли її. Після поразки французів камінь захопили британські війська.

"Протягом двох років після відкриття каменю кожна європейська країна володіла його копією. І це був свідомий процес поширення тексту вченими, тому що всі хотіли прискорити процес розшифровки написів. Думаю, для багатьох вчених в той час не мало значення, хто буде першим. Тому що була надія, що це дасть так багато відомостей про Стародавній Єгипет", – розповів Регулскі.

Розшифрувати текст зміг французький вчений Жан-Франсуа Шампольон у вересні 1822 року.

"Він зрозумів, що це не просто алфавітна, а гібридна або змішана система. Є знаки, які являють собою повні слова, а потім є знаки, які є окремими літерами. і що все працює як єдине ціле. Йому вдається це зрозуміти", – пояснив дослідник.

На камені написана постанова, прийнята радою жерців 196 року до нашої ери. Вона написана двома мовами — 14 рядків формальних ієрогліфів, 32 рядки демотичною писемністю (спрощеними ієрогліфами, які використовували у повсякденному житті) і 54 рядки давньогрецькою.

У Єгипті археологи знайшли велике поховання із 250 саркофагів із муміями, а також схованку з бронзовими статуями.

Знахідка розташована в некрополі Саккара неподалік Каїра.

Мумії добре збереглися.

Зараз ви читаєте новину «200 років тому розшифрували древню писемність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі