четвер, 29 жовтня 2020 11:44

120 свідків та 66 масових поховань - презентували проєкт, який розвінчує міфи про Голодомор
5

У музеї Голодомору презентували проєкт історій
Фото: holodomormuseum.org.ua
У музеї Голодомору презентували проєкт історій
У музеї Голодомору презентували проєкт історій
У музеї Голодомору презентували проєкт історій
У музеї Голодомору презентували проєкт історій

28 жовтня презентували проєкт "Голодомор: мозаїка історії".

Команди Музею Голодомору та Ukraїner записали 120 історій свідків Голодомору з 9 областей України. Дослідники поспілкувалися із 50 краєзнавцями та відкрили 66 місць масового поховання жертв геноциду, повідомляє holodomormuseum.org.ua.

"Нині ми презентуємо важливий та масштабний проєкт для тих, хто хоче дізнатися більше про історію геноциду українців та почути свідчення очевидців. Окрім того, Музей разом з Ukrainer запустив серію відео у проєкті "Голодомор: мозаїка історії". Вже відбувся реліз 5 відеоісторій, де свідки Голодомору розповіли, як вони пережили геноцид української нації: "Вижила в Голодомор і врятувала сусідського хлопчика", "Врятувались картоплею з Білорусі", "Забирали навіть подушки", "Не брати чужого під час Голодомору", "Врятувати цілий хутір під час Голодомору". Також проєкт містить 4 експлейнери, які розповідають: "Що таке Голодомор", "Міфи про Голодомор" "Як Голодомор впливає на Україну сьогодні?", "Голодомор у світовому контексті", - сказала заступниця генерального директора Музею Голодомору Юлія Коцур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Взялися за мережу для нащадків жертв Голодомору

"Кожне локальне дослідження допомагає зрозуміти особливості Голодомору в окремому регіоні. Ми вирушили в експедицію Україною, аби зібрати щонайбільше свідчень очевидців Голодомору, зафіксувати місця масового поховання та записати інтерв'ю з краєзнавцями. Наш маршрут проходив Київською, Чернігівською, Сумською, Житомирською, Вінницькою, Черкаською, Кіровоградською, Одеською та Миколаївською областями. Досі музей не організовував експедицій такого масштабу", - розповіла кураторка проєкту Лариса Артеменко.

Із записаними історіями можна ознайомитися на музейному ресурсі. 5 відеоісторій про Голодомор можна переглянути на Youtube каналі Ukrainer.

22 жовтня в Музеї Голодомору презентували мобільний додаток Track Holodomor History. Він розповідає про Київ під час Голодомору, повідомляє Національний музей Голодомору-геноциду у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «120 свідків та 66 масових поховань - презентували проєкт, який розвінчує міфи про Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі