субота, 17 березня 2018 12:25

103 українські емігрантські організації об'єдналися після вбивства Петлюри

Вбивство голови уряду Української народної республіки в екзилі Симона Петлюри у 1926 році в Парижі викликало занепокоєння й розгубленість української еміграції. Передусім були стурбовані діячі уряду УНР, пише Gazeta.ua.

Чекісти вважали, що їхня акція увінчалася успіхом – українська еміграція деморалізована, розбита, наближається момент, коли та взагалі припинить своє існування.

Автор: Надане Ярославом Файзуліним
  Панахида за Головним отаманом військ УНР Симоном Петлюрою в 40-й день після вбивства, липень 1926 року. Українська станиця поблизу табору Каліша, Польща
Панахида за Головним отаманом військ УНР Симоном Петлюрою в 40-й день після вбивства, липень 1926 року. Українська станиця поблизу табору Каліша, Польща

"Смерть Петлюры произвела ошеломляющее впечатление на украинскую эмиграцию, - звітували співробітники радянської закордонної розвідки 8 липня 1926 року з Варшави. - Эмиграция, ненавидящая Петлюру, но все таки надеющаяся на него, как на вождя – националиста, совсем растерялась и пала духом. Благодаря этому началась полная агония украинской эмиграции в Калише - 500 человек – кадры украинской армии, разложение на полном ходу, что можно заключить из того, что самые горячие сторонники Петлюры и то решили выехать на Украину, а вражда среди генералов и УЦК доканчивает ее существование. Думают поддерживать настроение эмиграции искуственно, но все это проваливается".

Але з часом українська еміграція, навіть ті організації й постаті, що раніше були негативно налаштовані до Петлюри, почали об'єднуватися "над його домовиною" - 103 товариства. Це не залишилось непоміченим радянськими розвідниками за кордоном. Із Берліну 8 липня 1926-го повідомлялося: "Известие о смерти Петлюры вызвало среди украинской эмиграции большую тревогу. Покушение считается делом Москвы. То же думают и в правительственных кругах. В первый момент показалось, что эмиграция совершенно разбита и близится к полной ликвидации, однако после нескольких дней оказалось, что факт потери духовного вождя украинской эмиграции в полной мере выяснил положение так, что она после тяжелой потери, больше сплотилась".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Симона Петлюру вбили за зв'язки з поляками

Вже 10 червня 1926 році в Празі відбулись збори представників українських політичних партій та організацій в справі створення національно-політичного об'єднання. В той же час чекісти повідомляли, що 2 червня 1926 року в Львові минуло засідання Центрального комітету УНДО – Українського національно-демократичного об'єднання, найпопулярнішої політичної сили Галичини. Президент УНДО доктор Дмитро Левицький називав Петлюру великим сином української нації, мучеником святої ідеї самостійності рідної землі.

В чекістському донесенні за 12 липня 1926 року, вказано, що внаслідок смерті Симона Петлюри відбулося об'єднання Українського національного козачого товариства і Союзу боротьби за самостійну Україну: "Следствием смерти Петлюры явилось объединение всех эмигрантских украинских организаций за границей и безусловно УНКТ соединиться с Союзом борьбы за самостийну Украину. В этом направлении в Генеральном штабе проводится усиленная подготовка".

Водночас в суспільній свідомості ім'я Симона Петлюри стало перетворюватися на символ боротьби за незалежність України, а він сам на жертву в ім'я незалежності України. Синонім "петлюрівський" на означення українського національно-визвольного руху радянські спецслужби продовжували використовувати фактично до останніх днів існування СРСР. В донесенні радянської закордонної розвідки 25 червня 1926 року, під назвою "Петлюра", відзначалося: "Общее же впечатление таково: Петлюра отживший свое – герой. Он тихо умирал со своей карьерой и песня его уже была отпета. Это убийство возвело его в мученики за Украинскую самостийность".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик пояснив, який прапор був в УНР

Про похорон Симона Петлюри і об'єднання української еміграції довкола його світлої пам'яті нотував у своєму щоденнику Євген Чикаленко, відомий громадсько-політичний діяч: "Вчора О.Я. Шульгин, що був в останні часи начеб-то міністром закордонних справ при Петлюрі і який їздив до Парижу на похорон Петлюри, як делегат від української еміграції в чехах, зробив перед повнісінькою найбільшою авдіторією відчит про свою подорож до Парижу. Він оповів в подробицях про похорон Петлюри, про будущий процес судовий, на якому большевики думають очернити Петлюру і тим убити "Петлюрівщину" і заключив словами: "Але смерть Петлюри не уб'є самостійницького руху, на чолі якого стояв Петлюра, а навпаки підогріє його і таким чином ім'я мертвого Петлюри стане страшнішим для них, як ім'я живого і вони не досягнуть тих результатів, які думають досягти, організовуючи убивство Петлюри, а навпаки поглиблять, підсилять український рух державницький".

Галузевий державний архів Служби зовнішньої розвідки України оприлюднив на своєму сайті понад 5 тис. сторінок архівних документів. Серед них багато матеріалів всесоюзної та української закордонної розвідки за 1925-1932 роки. Вони стосуються української політичної еміграції в країнах Західної Європи: донесення агентури, спецповідомлення, інформаційні довідки, документи українських органів влади, громадських організацій та діячів.

Значна частина матеріалів стосується Голови Директорії та Головного отамана військ та флоту УНР Симона Петлюри - повідомлення про вбивство, донесення про настрої серед української та російської еміграції, стеження за уенерівськими діячами, які брали участь в підготовці до судового процесу над вбивцею Самуїлом Шварцбардом. Є інформація про зміст документів, зібраних уенерівцями для судового процесу. Це дозволило адвокатам Шварцбарда підготувати стратегію захисту і зібрати контраргументи, які б сіяли сумніви у достовірності української версії. На основі даних розвідки готували відверті маніпуляції думкою присяжних-французів, котрі були мало обізнані з перебігом подій недавньої історії України.

Зараз ви читаєте новину «103 українські емігрантські організації об'єдналися після вбивства Петлюри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі