четвер, 02 квітня 2015 11:55

103 роки тому у пресі вперше згадане слово "джаз"

103 роки тому у пресі вперше згадане слово "джаз"
Джазмен і трубач Луї Армстронг. Фото: music-fantasy.ru

Тривалий час вважалося, що вперше у пресі слово "джаз" було згадане 6 березня 1913 року в газеті Сан-Франциско. Але в 2003 році в Нью-Йоркському університеті бібліотекар Джорджем А. Томпсон-молодший знайшов інші відомості: слово "джаз" вперше згадане в газеті "Los Angeles Times" від 2 квітня 1912 року. Вже пізніше, в 1917 році, американський журнал "Literary Digest" авторитетно роз'яснював, що "джаз - це музика, яка змушує людей трястися, стрибати і корчитися".

До джазу разом з поширеними формами негритянського музичного фольклору - увійшли і африканські елементи - багаторазова повторюваність основного мотиву, виконання за схемою "поклик і відповідь", вокальна експресивність, імпровізація. Є підстави припускати, що слово "джаз" вживалося ще в середині 19 століття як назва екстатичного, підбадьорливого вигуку у негрів.

Але існує й безліч інших версій походження слова "джаз". Наприклад: від французького jaser - базікати, говорити скоромовкою; від африканського jaiza - назви певного типу звучання барабанів; від арабського jazib - спокусник ... Серед засновників джазу можна відзначити трубача і співака Луї Армстронга, трубача Кінга Олівера, кларнетиста Джонні Додс, піаніста Джеллі Ролл Мортона.

Зараз ви читаєте новину «103 роки тому у пресі вперше згадане слово "джаз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі