субота, 28 квітня 2018 01:36

100-річчя Української Держави: громадські організації оголосили план заходів

Громадські активісти оголосили план заходів з відзначення 100-ліття Української Держави та 145 років від дня народження гетьмана Павла Скоропадського. Анонсували встановлення меморіальних дощок та пам'ятників діячам періоду Гетьманату, перейменування вулиць та проведення інформаційно-просвітницьких заходів.

Про це представники громадських організацій розповіли 27 квітня у приміщенні прес-центру інформаційного агентства "Главком".

"Зважаючи на те, що держава самоусунулась від вшанування цих дат, громадські активісти беруть ініціативу на себе. Ми вирішили використати всі можливості для увічнення пам'яті як Скоропадського, так і особистостей того періоду", - каже Олег Слабоспицький, координатор Громадського сектору Євромайдану.

Автор: прес-служба оргкомітету
  Громадські активісти оголосили план заходів з відзначення 100-ліття Української Держави та 145 років від дня народження гетьмана Павла Скоропадського
Громадські активісти оголосили план заходів з відзначення 100-ліття Української Держави та 145 років від дня народження гетьмана Павла Скоропадського

"З 90-их років нами замовчується період існування держави Скоропадського. Були навіть випадки за Кучми виривати підручники з історії за 10 клас з розповіддю про Скоропадського. Такі речі нищать розуміння історії", - додав Олександр Алфьоров, історик, керівник громадської кампанії "Пам'ять Нації".

Організаційний комітет ініціативи планує облаштування місць пам'яті, перейменування вулиць і надання їм назв на честь видатних постатей та подій доби Української Держави. Активісти також планують проведення інформаційно-просвітницьких заходів на тему значення періоду Гетьманату і місця його діячів у пантеоні українських героїв ХХ ст.

"Ми хочемо підняти спадок Скоропадського на обговорення громади, відрефлексувати з приводу того, які помилки він зробив, які були його успіхи, досягнення і, взагалі, життєвий шлях. Тут не зібрався клуб монархістів, прихильників Скоропадського, який хоче поставити пам'ятник йому на Бесарабці, ходити з прапорами і молитися на нього. Під час заходів буде обговорення діяльності гетьмана з усіх боків. Залучатимем критиків і прихильників гетьмана. Нашою метою буде знайти золоту середину в оцінці його постаті", - розповів координатор "Експертного корпусу" Роман Кулик.

Громадські організації анонсували видання друкованої продукції для популяризації видатних постатей доби Гетьманату. Також буде здійснено впорядкування та поширення інформації про існуючі місця пам'яті, пов'язані з періодом 1918 року, у всіх регіонах України. Окремим напрямком планується і співпраця та пам'ятні заходи з іноземними дипломатичними представництвами.

"Більшість дипломатичних зв'язків України зі світом була започаткована саме 1918 року. Тоді в Україні були відкриті повноцінні посольства країн не тільки Європи, а всього світу. Зокрема, тут постійно перебували посли Великої Британії, Французької республіки, Німецької імперії. Ми будемо звертатися з офіційними листами до кожної з амбасад для того, щоб запропонувати їм відкрити дошки, які увічнять століття дипломатичної співпраці між нашими країнами. На разі, є тільки одна така дошка. Вона присвячена функціонуванню в ті часи посольства Грузинської республіки" - розповів Олег Слабоспицький.

Автор: прес-служба оргкомітету
  Прес-конференція відбулась у будинку по вул. Шовковична 8/20, на місці якого знаходилась резиденція Павла Скоропадського у 1918 році
Прес-конференція відбулась у будинку по вул. Шовковична 8/20, на місці якого знаходилась резиденція Павла Скоропадського у 1918 році

Серед найближчих заходів заплановано лекцію "Гетьман Скоропадський – рецепти державотворення" (28 квітня, Київ, Національний музей історії України) та екскурсію місцями гетьманського перевороту: 1918-2018 (29 квітня, Київ, Маріїнський Парк). 29 квітня відбудеться урочисте підняття військово-морського прапору на Майдані Незалежності на честь 100-річчя піднесення українських прапорів Чорноморським флотом. У Харкові цього дня пройде марш на честь століття Української Держави.

До громадського оргкомітету ініціативи наразі долучилися Благодійний фонд "Героїка", ГО "Експертний корпус", Громадський сектор Євромайдану, Київська міська організація Меморіал ім. Василя Стуса, ГО "Український мілітарний центр", ВГО "Молодіжний Націоналістичний Конґрес", Громадська кампанія "Пам'ять нації", ВГО "Спілка Української Молоді в Україні".

Павло Скоропадський народився 15 травня 1873 року в німецькому місті Вісбаден, де його мати відпочивала в санаторії. Дитячі роки провів у родовому маєтку Тростянець – тепер Ічнянський район на Чернігівщині. Закінчив найпрестижніший навчальний заклад Російської імперії – Пажеський корпус у Петербурзі. Брав участь у російсько-японській війні 1904–1905 років. Під час Першої світової командував гвардійською кавалерійською дивізією та 34-м армійським корпусом. З 29 квітня до 14 грудня 1918 року був Гетьманом Української держави. Потім виїхав до Берліна. Під час Другої світової війни брав участь у звільненні з німецьких концтаборів лідерів ОУН Степана Бандери, Андрія Мельника та Ярослава Стецька. 16 квітня 1945 року був смертельно поранений під час бомбардування станції Платлінг поблизу Мюнхена. Помер Павло Скоропадський 26 квітня 1945 року в лікарні монастиря Меттен. Похований у місті Оберстдорф, у родинному склепі Скоропадських

Зараз ви читаєте новину «100-річчя Української Держави: громадські організації оголосили план заходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі