вівторок, 17 червня 2014 14:10

10 маловідомих фактів про Статую Свободи

1. Із Франції з любов'ю

Незважаючи на те, що Статуя Свободи є неофіційним символом США, її батьківщина - Франція, яка підтримувала Америку у війні з Великобританією. Монумент був задуманий як подарунок від одного волелюбного народу іншому, але й американці внесли свій внесок у створення шедевру - п'єдестал статуї виготовлений в США.

2. Краще пізно, ніж ніколи

Статуя цілком могла опинитися в Єгипті замість Нью-Йорку, адже у автора монумента були й такі плани. Передбачалося встановити її у вигляді гігантського маяка на вході в Суецький канал у місті Порт-Саїд. Але домовленості щодо цього проекту добитися так і не вдалося.

Автор: arrivo.ru
 

3. Творчий дует

Автор Статуї Свободи - архітектор Фредерік Бартольді. Але потрудився над монументом й інший знаменитий француз - інженер Александр Гюстав Ейфель, творець Ейфелевої вежі. Бартольді відповідав за зовнішній вигляд статуї, тоді як Ейфель займався розробкою залізної оболонки і каркасу.

4. Подорож в Нью-Йорк

Для того, щоб перевезти статую через океан, скульптуру розібрали на 350 частин і повантажили на французький фрегат "Ізере". Складність операції полягала в тому, що вага статуї перевищувала 150 тонн. Вже на американській землі її складання та встановлення тривало чотири місяці.

5. Корона, камені і промені

Прообразом Свободи, як вважають мистецтвознавці, була відома французька натурниця Ізабелла Бойєр, вдова Ісаака Зінгера, засновника фірми з виробництва швейних машинок. Фредерік Бартольді наділив образ Lady Liberty знаковими деталями. Так, 25 оглядових вікон, розташованих в короні статуї, символізують дорогоцінні камені, які добувають на території США. А сім променів, які виходять з корони, - це символ семи морів і семи континентів, тобто знак повсюдного поширення свободи.

6. З висоти пташиного польоту

Щоб піднятися на оглядовий майданчик, розташований всередині корони, відвідувачам треба здолати 192 сходинки до вершини п'єдесталу і 356 сходинок вже всередині монумента. Винагородою за зусилля стане розкішний вид на узбережжя Нью-Йорку. Загальна висота статуї - від основи до вершини факела - 93 м.

Автор: arrivo.ru
 

7. Приємне з корисним

Статуя Свободи виявилася відмінним маяком для кораблів, які прямували в Манхеттен повз острів Бедлоу, на якому і піднімається монумент. Сьогодні потреба в маяку відпала, але статуя Свободи не простоює без діла: всередині неї розміщений історичний музей.

8. Американська мрія без кордонів

Копії статуї Свободи можна знайти у багатьох містах світу. Тільки в Парижі встановлено чотири зменшені репліки знаменитої Lady Liberty. Своя Свобода є в Токіо, в Лас-Вегасі, у Львові, в Ужгороді, в Дніпропетровську.

Автор: arrivo.ru
 

9. Час - гроші

Вхід на оглядовий майданчик, як і відвідання музею, розташованого всередині статуї, безкоштовний. Але невелику суму доведеться заплатити, щоб переправитися на поромі на острів Бедлоу. Витратити доведеться не тільки гроші, але й час: відвідувачів ретельно оглядають. Заходи безпеки були підвищені після 11 вересня: так, корона Статуї Свободи стала відкритою для відвідування тільки в 2009 році.

10. Колір історії

Статуя Свободи часто з'являється в кадрах різних фільмів. Творці "Титаніка" також зняли один епізод на тлі знаменитої скульптури - і допустили історичну помилку. У фільмі статуя має знайомий нам зеленуватий відтінок. Але в 1912 році, під час подій кінодрами, мідь монумента ще не окислилась і була благородного металевого кольору.

Автор: arrivo.ru
 
Зараз ви читаєте новину «10 маловідомих фактів про Статую Свободи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі