пʼятниця, 02 березня 2018 06:25

Могилу зруйнували за радянських часів

Автор: Semper Fidelis. Obrona Lwowa w obrazach wspolczesnych. — Lwow, 1930
  Марія Дулемба — художниця, одна з перших галицьких феміністок
Марія Дулемба — художниця, одна з перших галицьких феміністок

"Наскільки несимпатичною, бридкою і принизливою була цьогорічна виборча кампанія, настільки приємним моментом стала участь у ній жіночої кандидатури", — пише краківський часопис "Новосці Ілюстроване" про вибори до Галицького крайового сейму, що відбулися 2 березня 1908 року. Уперше в них взяла участь жінка — художниця 46-річна Марія Дулемба.

Однією з адміністративних одиниць Австро-­Угорської імперії було Королівство ­Галичини та Володимирії — займало територію від Кракова на заході до сучасної Тернопільської області — на сході. Край мав власний парламент — сейм. До нього входили 150 послів, так тоді називали депутатів. Їх обирали раз на шість років. Виборці були поділені на чотири курії — категорії, залежно від місця проживання і соціального статусу.

Згідно з законом, жінки мають право голосувати тільки у двох куріях, міській та великих земле­власників і промисловців. Правда, зробити це можуть лише за посередництва довірених осіб — родичів-чоловіків або юридичних представників. Про висування жінками кандидатур на послів у законі нічого не зазначено.

У пресі публікують жарт:

— Чому жінки не висуваються на послів до ­сейму?

— Бо жодна жінка не зізнається, що їй більш як 30 років.

Саме такий віковий ценз був для кандидатів.

Юрист Станіслав Сташинський пише: "Політична пристрасть жінок схожа до почуттів, які викликає в них кохання. Заради нього вони готові піднятися на найвищий щабель чеснот і самопосвяти, але водночас і опуститися до правдивих злочинів. ­Гарячий патріотизм жінок завжди ґрунтувався на пожертві і самопосвяті. Однак у прагматичних справах, до яких належить і політика, надмір цих почуттів може принести тільки шкоду".

Марія Дулемба походила зі шляхетської родини з Кракова. Брала уроки в художника Яна Матейка. Хотіла отримати диплом Краківської академії мистецтв, проте там приймали на навчання тільки чоловіків. Мусила здобувати вищу освіту в приватній Академії Жуліана в Парижі.

Наприкінці 1880-х Дулемба оселяється у Львові. Товаришує з поеткою Марією Конопницькою — однією з перших галицьких феміністок. Дописує в жіночий журнал "Штурвал", редагує часопис "Голос жінок". Регулярно виступає з лекціями на зразок "Чому жіночий рух розвивається так повільно?" На початку 1908 року висуває свою кандидатуру до крайового сейму — першою серед жінок ­Австро-Угорської імперії. Її підтримує Селянська партія.

"На цій землі ми, жінки, хочемо рівноправ'я, прагнемо долучитися до боротьби за права народу, працювати на його майбутнє, брати участь у спорудженні національної споруди, — заявляє Дулемба. — Маємо право вважати, що споруда ця буде кращою, надійнішою і сильнішою, якщо ми докладемо до цього свою руку. Відчуваємо, що нам під силу працювати на полях, а не тільки у пустках".

Марія Дулемба отримує 511 голосів у львівській міській курії. Виборча комісія визнає більшість із них недійсними без пояснення причин. Призначають повторні вибори. Розуміючи, що шансів на перемогу немає, художниця знімає свою кандидатуру.

"Ця кандидатура була з усіх сторін ідейна, — пишуть "Новосці Ілюстроване". — І хоч вибори не принесли їй мандату, що було зрозуміло заздалегідь, сам факт виставлення цієї кандидатури став великим кроком назустріч рівноправ'ю жінок".

Після невдачі на виборах Дулемба продовжує дописувати до часописів і виступати з лекціями. 1910 року помирає Марія Конопницька. Дулемба організовує похорон подруги, який переростає в масову демонстрацію.

1918-го починаються бої за Львів між поляками та українцями. Дулемба влаштовується санітаркою. Разом із графинею Теодозією Дідушицькою вирушає в поїздку містечками, де перебувають інтерновані — затримані та обеззброєні — польські вояки. Намагаються організувати постачання продуктів, збирають листи для родичів. Пересуваються на конях у сильний мороз. До Львова повертаються хворі — підхопили плямистий тиф.

7 березня 1919 року Марія Дулемба помирає. У жалобній маніфестації беруть участь декілька тисяч осіб — як поляки, так і українці. Жінку ховають у склепі Конопницької. ­Після війни тіло переносять в окрему могилу. Її зруйнують за радянських часів.

Зараз ви читаєте новину «Могилу зруйнували за радянських часів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі