вівторок, 10 червня 2008 15:05

Людовик XIV правив найдовше в історії Європи

  Людовик XIV (сидить) з трьома спадкоємцями-тезками: старшими сином, онуком та правнуком. Жоден з них не переживе короля-довгожителя. 1710–1715 роки
Людовик XIV (сидить) з трьома спадкоємцями-тезками: старшими сином, онуком та правнуком. Жоден з них не переживе короля-довгожителя. 1710–1715 роки

Король Франції Людовик XIV, прозваний за життя улесливими придворними Великим чи "Королем-Сонце", мав од першої дружини шістьох дітей та ще 20 позашлюбних. Однак, попри таку плодючість, на схилі літ перед ним і Французьким королівством постала проблема спадкоємця. Бо майже всі нащадки монарха не змогли пережити батька й діда. Король мав чудове здоров"я, тож із 77 прожитих років правив 72 — рекорд в історії Європи.

На трон Людовик зійшов 5-річним — 14 квітня 1643-го — після раптової смерті батька Людовика XIII (того самого, якому служив д"Артаньян у "Трьох мушкетерах"). Уперше одружився у 22 роки з іспанською принцесою, від якої і мав шістьох дітей-офіційних спадкоємців. Старший син, теж Людовик, вдався у батька — рано оженився, народив дітей. І цим ще більше зміцнив династію Бурбонів. Крім придворних розваг, цікавився військовим мистецтвом. Проявив себе як видатний воєначальник у війні за трон Іспанії, на який посадив середульшого сина Філіпа, пращура нинішніх іспанських королів. 1711-го принц помер у віці 50 років. 73-річний Людовик XIV оголосив спадкоємцем старшого онука-тезка. Однак наступного року віспа, що до винайдення щеплення викошувала європейців, забрала онука, його дружину і старшого правнука. Єдиною надією старого короля залишилися бездітний онук Карл та молодший правнук Людовик. Згодом саме він й успадкує трон під іменем Людовика XV.

Після Людовика XIV другим за тривалістю в історії Європи було правління імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа (1848–1916).

Він перебував на престолі 68 років. Його єдина дружина, баварська принцеса Єлизавета, відразу не поладнала з вольовою свекрухою. Та контролювала невістку, а потім відібрала в неї сина Рудольфа — єдиного спадкоємця трону. Не знайшовши підтримки в чоловіка, імператриця залишає палац і постійно подорожує. Кронпринц виріс без материнської уваги вразливим і схильним до нервових зривів. Вважають, що під час одного такого він наклав на себе руки 1889 року.

Оскільки Рудольф дітей не мав, спадкоємцями по черзі ставали брат імператора Карл, потім його син Франц Фердинанд. Після вбивства останнього в Сараєві 1914 року, що призвело до Першої світової війни, право на трон перейшло аж до внучатого племінника Франца Йосифа — Карла. Він правив 2 роки і був останнім цісарем Австро-Угорщини, до якої належали Галичина та Буковина.

Єлизавета II сидить на престолі 55 років

Із теперішніх монархів рекорд довголіття й перебування на престолі може побити 82-річна королева Єлизавета II. Окрім активного способу життя, — вона захоплювалася кінним спортом, багато подорожує, — королева має хороші гени. Її мати прожила понад 100 років, прабабка королева Вікторія правила найдовше в історії Британії — 63 роки.
Єлизавета перебуває на престолі понад 55 років. Її старшому синові-спадкоємцю принцові Чарльзу в листопаді цього року виповнюється 60. Дехто вважає, що заради стабільності в державі він має віддати корону синові від покійної принцеси Діани — 26-річному Вільяму. Королева воліє нічого не коментувати щодо цього. Зрештою, офіційний список спадкоємців британської корони нараховує понад тисячу імен. Тож без монарха Британія не залишиться.

Зараз ви читаєте новину «Людовик XIV правив найдовше в історії Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі