середа, 19 квітня 2017 16:19

Великоднє фото, якому рівно 100 років

"Третій рік війна сіяла смерть і сльози!" – вказано на звороті цієї фотографії. Зроблена в селі Стриганці Бережанського району Тернопільської області на Великдень рівно 100 років тому – 15 квітня 1917-го. Знімок зберігала жителька цього села Параскевія Петрух (1921–2009).

Священик і дяк обходять ряди святково вбраних парафіян із пасками у кошиках і на обрусах. Дійство відбувається зі східного боку мурованої 1837 року греко-католицької церкви Святого Миколая. Крізь дерева і вранішній туман проступає Поточанська гора. Вона нависає над річкою Золотою Липою і захищає село з півночі.

Автор: Володимир ПРИШЛЯК
 

Із кропилом – парох Іван Гарматій (1864–1953). Родом із села Лучка за 70 км звідси. Богословську освіту здобував у Львові. Висвячений і рукоположений митрополитом Сильвестром Сембратовичем 22 листопада 1891 року в соборі Святого Юра. Служив Богу і людям на Тернопіллі: у Конюхах, Прошовій, Кобиловолоках, Настасові, Золотниках і Чернихові.

Його педагогічну розвідку "У справі науки нотного хорального співу по наших селах" друкувало "Діло" – найповажніша українська газета Галичини. Був вправним пасічником. У шлюбі з Ганною – донькою секретаря староства Теофіля Білинського – народили й ростили двох синів і двох доньок. Донька Марія навчалася у Віденському та Львівському університетах. Саме вона передала це фото Параскевії Петрух.

43 роки праці отець Іван віддав громаді Стриганців і сусіднього Рекшина. "За Польщі" – себто у міжвоєнні роки – отець Іван став одним із рушіїв національного відродження в селі. Брав під свою опіку читальні "Просвіти" і кооператив. Передплачував часописи "Нива", "Українське слово" і "Український голос". Пропагував здоровий спосіб життя – "вздержання від куріння нікотини і всякого алькоголю". Популяризував нові корисні рослини та методи агрокультури.

Радянська влада не визнавала греко-католицьку церкву. 1946 року її формально об'єднано з російською православною. Храм у Стриганцях закрили. Іван Гарматій був змушений доживати віку по чужих хатах. Помер на самоті у злиднях. Похований поряд із дружиною – вона померла 1939-го. Два роки тому громада встановила на їхній могилі кам'яний хрест – замість старого дерев'яного.

Зараз ви читаєте новину «Великоднє фото, якому рівно 100 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі