четвер, 28 жовтня 2021 09:26

Куля влучила в ґудзик на піджаку президента

"Я вбив президента заради поліпшення життя робітників. Одна людина не може бути наділена такою владою, тоді як інші не мають зовсім ніякої. Я не шкодую про злочин. Мені тільки шкода, що не бачу батька", – каже американець 28-річний Леон Чолгош перед стратою на електричному стільці в тюрмі міста Буффало вранці 29 жовтня 1901-го.

Він народився в багатодітній сім'ї вихідців із Польщі. Підлітком почав працювати на заводі з виробництва скла, потім – на сталеварні. Через економічну кризу 1893-го втратив роботу й долучився до анархістів. Відстоювали безвладдя як найкраще, що може бути в основі держави. Закликали до народного бунту.

Автор: arthive.net
  Леон Чолгош стріляє в американського президента Вільяма Мак-Кінлі у ”Храмі музики” в місті Буффало 6 вересня 1901 року. Глава держави помер за вісім днів. Ілюстрацію опублікували у французькому Le Petit Journal 22 вересня 1901 року
Леон Чолгош стріляє в американського президента Вільяма Мак-Кінлі у ”Храмі музики” в місті Буффало 6 вересня 1901 року. Глава держави помер за вісім днів. Ілюстрацію опублікували у французькому Le Petit Journal 22 вересня 1901 року

"В американському суспільстві панує велика нерівність. Вона дала змогу заможним збагатитися, експлуатуючи бідних. Прості люди мають боротися з цим. Анархісти вже діють у Європі. Час і нам показати себе", – виступав перед однодумцями Леон. Його вважають диваком – не має друзів і не цікавиться жінками. Постійно рветься вбивати когось із політиків.

1896 року американці обирають 25-го президента США Вільяма Мак-Кінлі. 54-річний член Республіканської партії відкритий до спілкування, стає улюбленцем народу. Вдосконалює систему соціального страхування та захисту профспілок. Проводить серію успішних військових операцій на Кубі та Гаваях, в Пуерто-Рико й на Філіппінах. 1900-го обирають на другий термін.

Не має друзів і не цікавиться жінками

У травні 1901-го в Буффало відкривають ­Панамериканську виставку. Вперше пуб­лічно демонструють рентгенівські промені й винаходи Ніколи Тесли. Про намір відвідати форум заявляє Мак-Кінлі. Прочитавши про це в газеті, Чолгош їде в Буффало і винаймає кімнату. Купує револьвер.

5 вересня Мак-Кінлі виступає на виставці з промовою про важливість технічного прогресу й розвитку промисловості. Леон шукає можливість підійти ближче, але не вдається. Наступного дня президент вирішує влаштувати зустріч із людьми в концертному залі "Храм музики".

– Народ любить мене, й ніхто не заподіє зла, – відповідає на застереження охоронців.

Чолгош стає в чергу охочих потиснути руку Мак-Кінлі. Тримає замотаний у хустину револьвер. Опинившись перед президентом, натискає на спусковий гачок. Куля влучає в ґудзик на піджаку Мак-Кінлі. Стріляє вдруге і ранить президента в живіт.

Темношкірий офіціант б'є нападника кулаком. Охорона вибиває пістолет і заламує йому руки. Натовп кидається лупцювати Чолгоша.

– Не давайте їм убити його! – каже охоронцям Мак-Кінлі.

За 10 хв. президента доправляють у лікарню. Куля прошила шлунок, підшлункову залозу й нирку, застряла в м'язах спини. Лікарі в рану заносять інфекцію. Через шість днів починається гангрена. У ніч на 14 вересня Мак-Кінлі помирає, а віцепрезидент Теодор Рузвельт складає присягу і стає 26-м президентом США.

Суд над Леоном Чолгошем розпочинається за дев'ять днів після смерті Мак-Кінлі. Терорист відмовляється від адвоката, визнає провину. Присяжні виносять рішення: смертна кара.

Після страти тіло закопують на подвір'ї тюрми й заливають сірчаною кислотою. Одяг і майно спалюють.

Автор: gettyimages.com
  Королева Великої Британії 56-річна Єлизавета II пливе у традиційному полінезійському човні з вождем і старійшинами біля острова Тувалу 27 жовтня 1982-го. Країна площею 492 квадратні кілометри розташована в Тихому океані між Гаваями та Австралією. З 1975 року входить у Співдружність націй
Королева Великої Британії 56-річна Єлизавета II пливе у традиційному полінезійському човні з вождем і старійшинами біля острова Тувалу 27 жовтня 1982-го. Країна площею 492 квадратні кілометри розташована в Тихому океані між Гаваями та Австралією. З 1975 року входить у Співдружність націй

17 реплік сказав протягом фільму "Термінатор" Джеймса Камерона виконавець головної ролі, тоді 37-річний Арнольд Шварценеґґер. Стрічка вийшла на екрани 26 жовтня 1984-го. Актор зіграв робота з майбутнього. Полював на хлопця, який мав очолити повстання людей проти машин

"Свобода не може стати абсолютною, бо ніщо в житті не абсолютне. Це не подарунок, а досягнення і привілей. Поняття свободи змінюється з плином часу. Є свобода в мирний час, є несвобода під час війни. Є свобода багатіїв, якої не буває в кризові часи", –

сказав лідер фашистської партії 39-річний Беніто Муссоліні після призначення королем Італії Еммануїлом III главою уряду 31 жовтня 1922-го. Одразу взяв курс на ліквідацію мафії, встановлення тоталітарного режиму

30 жовтня 1941 року розпочалася оборона Севастополя під час Другої світової війни. Його утримували 55 тис. солдатів, маючи 150 гармат, 360 літаків. Німецька авіація скинула на місто понад 2,5 тис. т фугасних бомб. 17 червня 1942-го війська вермахту почали штурм. Через 250 днів після початку оборони радянське вище командування евакуювалося на підводних човнах. До 100 тис. воїнів залишилися й потрапили в полон.

25 жовтня 1586-го шотландську королеву 44-річну Марію Стюарт засудили до смерті. Вона претендувала на англійський престол, який посідала 53-річна Єлизавета І. Спочатку Марію звинуватили в убивстві чоловіка й посадили у в'язницю. Звідти почала організовувати переворот і вбивство англійської правительки. Марію викрили й відрубали голову.

Зараз ви читаєте новину «Куля влучила в ґудзик на піджаку президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі