середа, 13 листопада 2013 17:14

Біломорканал "зеки" збудували за неповних два роки

2 серпня 1933 року відкрито Біломорсько-Балтійський канал ім. Сталіна. Він сполучив Біле море з Онезьким озером з можливістю подальшого виходу в Балтійське море в районі Ленінграда, нині – Санкт-Петербург. Канал будували репресовані, яких офіційно називали "заключенными каналоармейцами", або "зека". Згодом скорочення "зек" стали застосовувати до всіх в'язнів радянських тюрем і таборів. На спорудженні Біломорканалу, за різними підрахунками, померли від 120 до 200 тис. "зеків". Техніки не виділяли, усе робили вручну, будували з дешевих та підручних матеріалів. Денний пайок – 500 г хліба й баланда з морських водоростей. Біломорканал, що має 227 км завдовжки, 19 шлюзів, 15 гребель, 51 дамбу й 12 водоскидів, будували менш ніж два роки: вибухові роботи розпочали 16 жовтня 1931-го. Панамський канал довжиною 80 км споруджували два десятиріччя. 12 484 "каналоар­мійці", що пережили ці 20 місяців, отримали нагороди, 59 516 – скоротили терміни ув'язнення, із 500 повністю зняли судимість.

За два тижні в круїз Біломорканалом відправили світил радянської літератури – Олексія Толстого, Максима Горького, Михайла ­Зощенка та інших, – щоб розрекламували його у пресі й художній літературі. Наступного року за редакцією Горького вийшла книжка про ­Біломорканал. "Это отлично удавшийся опыт массового превращения бывших врагов пролетариата-диктатора и советской общественности в квалифицированных сотрудников рабочего класса и даже в энтузиастов государственно необходимого труда, – ішлося в ній. – Быстрая победа над враждебной людям природой, совершённая дружным натиском тысяч разнородных, разноплемённых единиц, – изумительна. Но ещё более изумительна победа, которую одержали над собой люди, анархизированные недавней, звериной властью самодержавного мещанства".

Сьогодні стратегічна значимість Біломор­каналу практично дорівнює нулю. Тепер ним курсують переважно туристичні судна й перевізники будівельних матеріалів або ­палива.

У Києві вбили німецького генерал-фельдмаршала

30 липня 1918 року о 13.55 командувач німецьких військ в Україні генерал-фельд­маршал Герман фон Ейхгорн, як і щодня о тій порі, у супроводі ад'ютанта капітана фон Дресслера гуляв перед обідом київськими Липками. У цій аристократичній частині Києва містилися і німецький штаб, і резиденція гетьмана Павла Скоропадського – тодішнього правителя України. Жваво щось обговорюючи, минули молодого чоловіка в плащі й зупинилися на перехресті, щоб перейти дорогу. Раптом той вийняв щось із кишені й кинув у бік фельдмаршала та його супутника. Пролунав вибух. "Мы как раз закончили завтракать в саду, и я с генералом Раухом хотел пройтись по саду, прилегающему к моему дому, – пише у спогадах Павло Скоропадський. – Не отошли мы и на несколько шагов, как прозвучал сильный взрыв неподалеку от дома. Я и мой адъютант побежали туда. Мы увидели тягостную картину: фельдмаршала перевязывали и укладывали на носилки, рядом лежал на других носилках его адъютант Дресслер с оторванными ногами, он, несомненно, умирал. Я подошел к фельдмаршалу, он меня узнал, я пожал ему руку, мне было чрезвычайно жаль этого почтенного старика… Я чувствовал, что его смерть осложнит обстановку в Украине… Адъютант Дресслер в тот же день умер. А бедного Эйхгорна отвезли в клинику профессора Томашевского, он еще помучился немного и на следующий день вечером, именно в тот момент, когда я пришел его навестить, умер".

За терористом побігли німецькі вартові. Той раптово зупинився й підняв руки. На першому ж допиті вбивця заявив, що його звати Борис Донський, має 24 роки, є уродженцем Рязанської губернії, колишній матрос Балтійського флоту. Належить до Російської партії лівих соціалістів-революціонерів – есерів. Її центральний комітет у Москві виніс смертний вирок Ейхгорну за те, що "задушив революцію в Україні, змінив політичний устрій, здійснив, як прибічник буржуазії, переворот, сприяючи обранню гетьмана, і забрав у селян землю". Слідчі допитували Донського про спільників, які йому допомагали в Києві готувати теракт. Не зізнався, й коли його піддали тортурам. За 10 днів Донський був повішений на Лук'янівській площі – неподалік головної київської в'язниці. Труп залишили висіти на стовпі протягом 2 год.

Тим часом гетьман Скоропадський звернувся до українського народу. Повідомив, що командувач групи німецьких військ в Україні генерал-фельдмаршал Ейхгорн загинув "від злочинної руки заклятих ворогів України". Що покійний "був щирим і переконаним прихильником та другом українського народу, і метою його було створення самостійної Української Держави… Єдина розрада у тяжкому горі, яке нас спіткало, це те, що ганебний злочин вчинений не сином України, а чужинцем, ворожим Українській Державі та її союзникам".

Генерал-фельдмаршала Германа фон Ейхгорна поховали 6 серпня 1918 року на берлінському кладовищі Інвалідів, де хоронили військових високого рангу. За нацистської окупації Києва, у 1941–1943 роках, Хрещатик було перейменовано на вулицю Германа фон Ейхгорна.

У ніч на 30 липня 1918 року в Полтаві невідомий убив з револьвера громадського діяча, педагога й ­письмен­ника, генерального секретаря освіти УНР ­Івана ­Стешенка (на фото). Він приїхав з Києва й ішов ­пішки з вокзалу до ­своїх знайомих. Академік ­Сергій Єфремов за п'ять років ­записав у щоденнику: "Дізнався од Костя Івановича [Товкача] страшні подробиці про вбивство Стешенка. Засудила його на смерть большевицька організація Зіньківського повіту; засуд виконав один з членів тієї організації. Звуть його – Башловка. Чому саме засуд упав на Стешенка – не зрозуміти".

30 липня 1984-го в ефір американського телеканалу NBC вийшла перша серія серіалу "Санта-Барбара". Мильну оперу, яка складалася з 2137 частин, транслювали до 1993 року. У нас її почали показувати за два тижні після розпаду СРСР. Прокрутили неповний варіант – від 217-ї до 2040-ї серії. Ніхто про це не підоз­рював, так повільно розгортався сюжет. 2002-го показ припинили.

31 липня 2002 року з найбільшої в Пакистані мечеті Бадшахі Масджид у місті Лахор викрали одну з найвідоміших мусульманських реліквій – сандалії пророка Мухаммеда. Святиню зберігали в скляній вітрині, яку злодії пізно ввечері розкрили. Один з охоронців, що вартував стенд із взуттям пророка, відійшов перекусити, а коли повернувся – виявив крадіжку. У мечеті Бадшахі Масджид зберігають ще дві пари взуття пророка Мухаммеда, а також пасмо його волосся.

Зараз ви читаєте новину «Біломорканал "зеки" збудували за неповних два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі