пʼятниця, 05 червня 2020 10:07

Зареєстрували першого хворого на смертельну інфекцію

Зареєстрували першого хворого  на смертельну інфекцію
СНІДом людей заразили мавпи. Фото: medcv.gov.ua

5 червня 1981 року зареєстрували першого хворого на СНІД. Тоді з'явилися перші повідомлення про незвичайні захворювання, і американський Центр з контролю і профілактики хвороб повідомив про 5 випадків пневмоцистної пневмонії і 28 випадків захворювання на саркому Капоши. Особливістю яких було те, що хвороби мали спільні симптоми і розвивались швидше звичайного.

Наступного року ввели спеціальний термін Синдрому набутого імунодефіциту (СНІД), класифікований як хвороба. Група французьких біологів виділила з лімфатичних вузлів хворого вірус ВІЛ. Він виник у африканських мавп і був переданий людині. Його носіями стали люди, що займались мисливським промислом і заготівлею м'яса в Камеруні, Сенегалі та Конго.

У 1920-ті роки Конго була бельгійською колонією, а місто Кіншаса отримало статус столиці. Місто стало першим судноплавним портом на річці Конго, воно швидко зростало і приваблювало тисячі заробітчан. А працівники секс-індустрії охоче почали допомагати їм витрачати свої доходи. Вірус швидко поширився серед населення.

І він не обмежився містом. Дослідники виявили, що столиця бельгійської колонії в 1920-ті мала найкращу транспортну інфраструктуру в Африці. Завдяки розвиненій залізничній мережі, якою користалися сотні тисяч людей щороку, всього за 20 років вірус поширився на 1 500 км.

В 1970-х роках вірус прийшов у великі космополітичні міста Америки - Нью-Йорк та Сан-Франциско - де сексуальна революція сприяла росту сексменшин. Так вірус знову скористався соціальними та політичними обставинами і швидко поширився Європою і США.

У Радянському Союзі першого ВІЛ-інфікованого виявили 1985 року . Це був іноземець, а через 2 роки - і в місцевого жителя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всесвітній день боротьби зі СНІДом: факти, цифри, міфи

За даними ООН, з моменту початку епідемії на ВІЛ заразились понад 60 млн людей, 25 млн з яких померли. У Східній Європі Естонія, Росія та Україна є лідерами за темпами поширення епідемії.

В Україні перший випадок інфекції зареєстровано 1987 року. Загалом у країні, за даними Світової організації з охорони здоров'я, є від 160 до 190 тис. хворих на ВІЛ/СНІД. З них тільки 16 тис. отримують відповідні ліки.

Пацієнтові однієї з лондонських лікарень вдалося позбутись ВІЛ. Чоловікові провели пересадку стовбурових клітин кісткового мозку від донора з рідкісною генетичною мутацією, яка зумовлює вироблення в організмі стійкості проти цієї інфекції.

Наразі аналізи на ВІЛ у пацієнта негативні.

Зараз ви читаєте новину «Зареєстрували першого хворого на смертельну інфекцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі