субота, 01 грудня 2018 14:00

Всесвітній день боротьби зі СНІДом: факти, цифри, міфи
9

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Його започаткували 30 років тому у 1988 році з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я.

  Тут зображена стрічка у формі перевернутої літери V. традиційно вона червоного кольору. Проект "Червона стрічка" був офіційно розпочатий на 45-й щорічній церемонії вручення нагород "Tony Awards" 2 червня 2000 року. Стрічка стала символом нашого співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу
Тут зображена стрічка у формі перевернутої літери V. традиційно вона червоного кольору. Проект "Червона стрічка" був офіційно розпочатий на 45-й щорічній церемонії вручення нагород "Tony Awards" 2 червня 2000 року. Стрічка стала символом нашого співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу

Де, коли і чому виник СНІД

Коли 35 років тому американські медики вперше виявили СНІД, він здавався таємничим і страшним. І це не дивно. Хвороба вражала імунну систему молодих і здорових людей, залишаючи їх беззахисними перед будь-яким захворюванням. Звідки з'явився цей страшний вірус, ніхто не знав. Окрім секс-працівників. не менш суттєвий внесок зробила торгівля, крах колоніалізму і соціально-політичні реформи XX ст.

ВІЛ-інфекція, скоріше за все, виникла в центральній частині західної Африці і вражала спочатку мавп, зокрема, людиноподібних мавп. Потім вірус почав випадково переходити на людей, очевидно, через те, що вони їли м'ясо диких тварин, заражених ВІЛ.

Місце початку пандемії - місто Кіншаса, зараз столиця Демократичної Республіки Конго

У 1920-ті роки Конго була бельгійською колонією, а місто Кіншаса отримало статус столиці. Стало першим судноплавним портом на річці Конго, швидко зростало і приваблювало тисячі молодих чоловіків, які приїздили сюди на заробітки. А працівники секс-індустрії охоче почали допомагати їм витрачати свої доходи. Вірус швидко поширився серед населення.

Завдяки розвиненій залізничній мережі, що її мала столиця бельгійської колонії, і якою користалися сотні тисяч людей щороку, всього за 20 років вірус поширився на 1 500 км.

На початку 1960-х Конго отримала незалежність і стала привабливим місцем працевлаштування для багатьох молодих людей з франкомовних країн світу, зокрема з Гаїті. Коли через кілька років ці молоді гаїтяни повернулися додому, вони привезли на західне узбережжя Атлантики особливу форму ВІЛ 1 групи М, відому як "підтип Б".

В 1970-х роках вірус прийшов у Нью-Йорк та Сан-Франциско, де сексуальна революція сприяла росту сексменшин, які ховались тут від переслідувань. І так вірус знову скористався соціальними та політичними обставинами і швидко поширився в Європі та США.

В Україні більш як половину нових випадків ВІЛ-інфікування виявляють на останній чи передостанній клінічних стадіях. Лише кожен другий ВІЛ-позитивний українець знає про свій статус

Як передається інфекція

Існує тільки три шляхи інфікування: статевий, через кров і від матері до дитини

Слина, сльози чи піт не можуть стати причиною інфікування ВІЛ. Вірус імунодефіциту людини міститься лише у крові, спермі, виділеннях статевих органів та грудному молоці. Інфікуватися через поцілунок, рукостискання, спільний посуд, чхання, перебування в одному приміщенні неможливо.

5 міфів про ВІЛ

Міфології СНІДу можна було б присвятити цілу книгу. Ось найпопулярніші з них.

 

1. На ВІЛ хворіють лише наркозалежні та повії

Так, люди, які вживають ін'єкційні наркотики, та ті, що займаються комерційним сексом, належать до ключових груп ризику. Але дослідження "Індексу стигми" показали, що з 2014-го до 2016 року частка людей, що живуть із ВІЛ і не належать до жодної ключової групи, зросла з 25% до 46%.

2. ВІЛ - це те ж, що й СНІД

ВІЛ — це вірус імунодефіциту людини, що поступово знищує клітини імунної системи людини, які захищають організм від інфекцій. СНІД же є синдромом набутого імунодефіциту. Тобто, сукупністю хвороб, які виникають через руйнування ВІЛ-інфекцією імунітету. Сьогодні частіше говорять про чотири стадії ВІЛ-інфекції, термін СНІД вживають вкрай рідко.

3. ВІЛ-інфекція - це смертельний вирок

Способу позбавити організм вірусу не існує, бо це хронічна інфекція. Але вчасне виявлення інфекції і лікування дає можливість утримувати вірус на певній стадії. Тривалість життя людини, яка живе з ВІЛ та приймає антиретровірусну терапію, дорівнює тривалості життя людей без ВІЛ. Що раніше діагностувати ВІЛ і розпочати лікування, то більше шансів прожити довге і щасливе життя.

4. Якщо у вагітної жінки ВІЛ, то він обов'язково передасться дитині і тому їй краще не народжувати

Насправді будь-яка ВІЛ-позитивна жінка має шанс народити здорову дитину. Якщо вона приймає АРТ, то ризик передачі вірусу фактично нульовий. Якщо вона не приймає профілактичної терапії, такий шанс становить 27%.

5. Аналізи на ВІЛ часто показують неправильний результат

Тест на ВІЛ стає позитивним протягом перших тижнів. В 95% людей аналіз стає позитивним уже через 3 місяця, в інших цей процес займає до 6 місяців. Позитивний результат аналізу на ВІЛ дійсно буває іноді неправильний –хибнопозитивний. Тому його обов'язково перевіряють іншим аналізом – підтверджувальним.

ВІЛ в Україні: статистика

За десять місяців 2018 року в Україні за даними Центру громадського здоров'я МОЗ України зареєстровали 14 797 нових випадків ВІЛ-інфекції (з них 1 975 дітей до 14 років).

З 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 330 415 нових випадків ВІЛ-інфекції, від СНІДу в Україні померло 47 646 людей

Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Донецька, Київська й Миколаївська області, а також Київ. Інформація наведена без урахування АР Крим та Севастополя, які не надають даних щодо статистики епідемії з квітня 2014 року. Також відсутні дані щодо деяких місяців з Донецької та Луганської областей, з літа 2014 року дані з цих регіонів не надходять у повному обсязі.

Україна залишається лідером у Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції: близько 240 тисяч осіб живуть цією з хворобою.

У 2012 році вперше в історії України епідемія ВІЛ/СНІДу сповільнилася. У 2013-2017 роках через скорочення програм по боротьбі зі СНІДом темпи епідемії знову почали зростати. Починаючи з 2008 року, українці найчастіше інфікуються через незахищений секс. Здебільшого це люди віком від 15 до 30 років.

 

Що заважає Україні боротися зі СНІДом?

Головна проблема - недостатня обізнаність населення про можливості отримувати безкоштовне тестування та лікування ВІЛ-інфекції

Низька відповідальність громадян за власне здоров'я

Недостатня увага політичних лідерів до цієї проблеми та, як наслідок, майже повна залежність профілактичних програм від міжнародного фінансування.

Фактично маючи у своєму розпорядженні велику кількість ресурсів та можливостей люди не знають де можна пройти тестування, а у разі позитивного результату – куди звертатися за допомогою. На жаль, навіть серед лікарів побутує уявлення що ВІЛ-інфекція – це смертний вирок для пацієнта, а головне завдання лікаря – уберегтися від зараження, навіть якщо пацієнт отримує лікування та стає незаразним.

АРТ (та й лікування ВІЛ-інфекції загалом) в Україні надають безкоштовно. Лікування є доступним і кожен ВІЛ-позитивний українець може його отримати

Підбірка фільмів, аби краще зрозуміти як живуть люди з ВІЛ і не боятися ані їх, ані цього захворювання

"Філадельфія" (1993)

 

В основі фільму реальна історія адвоката Джеффрі Бауерса, що трапилася 1987 року. За сюжетом юриста звільняють з великої компанії. Керівництво пояснює це тим, що співробітник некомпетентний. Однак насправді причиною звільнення є те, що він хворий на СНІД і його колеги бояться працювати з ним. Адвокат вирішує довести, що саме хвороба, а не його непрофесіоналізм, стала справжньою причиною звільнення.

"Звичайне серце" (2014)

 

У фільмі розповідається про 1980-ті роки у Нью-Йорку, де кілька гомосексуалів хворіють на щось, що знищує їхні імунні системи. Та ніхто не знає що це за хвороба. Громадськість є байдужою до цієї недуги, її починають називати раком геїв. Але все ж активісти намагаються достукатися до уряду, аби ті змінили своє ставлення і звернули увагу на хворобу, від якої гинуть тисячі чоловіків.

"Ліки" (1995)

 
Фільм розвінчує стереотипи, що ВІЛ-інфекцію можуть підхопити лише люди, що вживають наркотики чи гомосексуали. За сюжетом 13-річний Ерік знайомиться зі своїм сусідом Декстером, який молодший за нього на кілька років і постійно сидить вдома. Хлопчик хворий на СНІД, яким заразився після переливання крові, тому не може довго гуляти і швидко втомлюється від рухливих ігор. Ерік хоче допомогти новому другові знайти ліки від страшної хвороби. Годує Декстера цукерками і варить зілля з різних рослин, які ростуть біля сусіднього струмка. Головна ідея стрічки в тому, що іноді ВІЛ-інфікованим людям просто необхідні вірні друзі.

"Вірус або Тривала музика" (1993)

 

Фільм ґрунтується на документальній книзі американського журналіста Ренді Шилтса "Оркестр продовжував грати", який помер від СНІДу. У стрічці розповідається про початок епідемії ВІЛ/СНІД та вивчення цієї хвороби. Намагаючись виявити вірус, лікарі не тільки проводять різноманітні дослідження в лабораторії, але й змушені боротися з байдужістю суспільства та упередженнями чиновників. Медикам доводилося вести жваві дискусії з представниками банків крові, які не хотіли перевіряти донорів на СНІД. Згідно з даними, озвученими в фільмі, до середини 80-х років лише в США близько 28 тисяч людей заразилися ВІЛ від переливання крові.

"Джиа" (1998)

 

Фільм розповідає історію життя всесвітньо відомої топ-моделі Джиї Каранджі, яка стала першою відомою жінкою, що була Віл позитивною. У біографічній драмі показаний феєричний шлях Джиї від стійки в закусочній батька до обкладинок Vogue та Cosmopolitan, а також участі в показах відомих кутюр'є.

Телефон загальнонаціональної гарячої лінії з питань ВІЛ/СНІДу 0 800 500 45.

Якщо ви сумніваєтеся щодо необхідності тестування, пройдіть онлайн-тест від "100% життя" - Мережа ЛЖВ, який виявить ризики інфікування й порадить пройти реальне тестування на ВІЛ у разі необхідності. Для цього необхідно завантажити мобільний додаток HIV Test.

 

На світ з'явилися перші діти з відредагованими генами. Такі, серед іншого, в майбутньому повинні захистити організм від захворювань, на кшталт, ВІЛ і СНІД.

Зараз ви читаєте новину «Всесвітній день боротьби зі СНІДом: факти, цифри, міфи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі