неділя, 20 жовтня 2024 03:25

Виявлено головну причину, чому деякі люди швидко набирають вагу і не можуть схуднути

Виявлено головну причину, чому деякі люди швидко набирають вагу і не можуть схуднути
Виявлено головну причину, чому деякі люди швидко набирають вагу і не можуть схуднутию. Фото: moyo.ua

Дослідження вказує на тісний зв'язок між генетичною схильністю та індексом маси тіла (ІМТ), наголошуючи на ролі генетики у впливі на вагу з раннього дитинства.

Генетичні чинники впливають на рівень фізичної активності, необхідної для підтримки стабільного ІМТ, при цьому люди з високим ризиком потребують більше руху. Хоча генетика визначає ризик ускладнень при ожирінні, здоровий спосіб життя може запобігти набору зайвої ваги навіть у разі підвищеного генетичного ризику, повідомляє News Medical.

Дослідження геноміки, представлене на симпозіумі Bupa Health, показує, що генетична схильність є важливим фактором формування ІМТ, особливо у молодому та середньому віці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шість продуктів, які допоможуть покращити роботу кишечника

Генетика починає впливати на ІМТ вже з дитинства. До чотирьох років індекс маси тіла дитини вже корелює з її генетичними особливостями. У дорослих з високими показниками полігенних оцінок ризику (PRS) ІМТ значно підвищується з віком, а ризик ожиріння втричі перевищує той, який мають люди з низькими показниками PRS.

Для стабільного ІМТ людям із підвищеним генетичним ризиком потрібна більша фізична активність, зокрема, на 10 тис. кроків більше щодня, ніж тим, хто має сприятливіші генетичні показники.

Генетичні фактори можуть допомогти визначити ризик серйозних ускладнень у людей з ожирінням, таких як серцево-судинні захворювання або діабет. Водночас, дотримання здорового способу життя дозволяє знизити ризик ожиріння та пов'язаних із ним захворювань навіть при високому генетичному ризику.

Сухість у роті (ксеростомія) може виникати з різних причин, таких як зневоднення, прийом певних ліків, хірургічні втручання або захворювання. Вона зменшує кількість слини, яка необхідна для зволоження ротової порожнини та захисту зубів від карієсу й хвороб ясен.

Причинами можуть бути антидепресанти, діуретики, ліки для зниження тиску, а також травми або операції, що впливають на нерви в області голови та шиї

Зараз ви читаєте новину «Виявлено головну причину, чому деякі люди швидко набирають вагу і не можуть схуднути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі