пʼятниця, 05 жовтня 2018 14:15

Виявили несподівані властивості червоного вина

Виявили несподівані властивості червоного вина
Одна зі складових червоного вина змушує ракові клітини самознищуватися. ФОТО: vinepair.com

Червоне вино здатне вбивати ракові клітини в легенях і запобігати розвитку пухлин у людей із групи ризику. Для цього його треба не пити, а вдихати.

Протираковий ефект парів червоного вина забезпечує особлива сполука під назвою ресвератрол. Нею багата шкірка винограду, пише відоме британське видання Dailymail.

Протипухлинну дію цієї складової червоного вина перевірили на мишах. Провели дослідження вчені із Женевського університету. Для експерименту обрали гризунів, які внаслідок вдихання сигаретного диму захворіли на рак легенів. З ресвератолом мишам проводили інгаляції: у формі пару він проникає безпосередньо в легені й при цьому досягає концентрації у 22 рази вищої, ніж за умови попадання в організм через шлунок. Проводили таку терапію протягом 26 тижнів. Після завершення курсу інгаляцій з'ясувалося, що кількість ракових клітин у гризунів скоротилася на 45%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, чому варто їсти капусту щодня

Профілактичну дію цієї речовини вчені перевіряли на здорових мишах. У межах експерименту гризунів поділили на дві групи. Першій робили інгаляції, другій — ні. Обидві при цьому вдихали сигаретний дим. Серед піддослідних, які отримували інгаляції, лише в 37% розвинувся рак легенів. У другій групі частина захворілих становила 85,7%.

Раніше розповіли про новостворену молекулу проти раку, ефективність якої вже підтвердили на злоякісних пухлинах печінки й крові. Вона запобігає подальшому поділу ракових клітин, що дозволяє зупинити прогресування хвороби й попередити появу рецидивів.

Зараз ви читаєте новину «Виявили несподівані властивості червоного вина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі