четвер, 18 квітня 2024 14:39

Вісім причин, чому манго треба їсти чоловікам та жінкам

Манго вважають найсмачнішим екзотичним фруктом.

У стиглому стані плоди тропічного дерева мають сильний аромат, а на смак солодкі та дуже соковиті. Волокниста структура, великий вміст вітамінів та цінних мікроелементів роблять їх дуже корисними для здоров'я.

 

Завдяки смаковим якостям манго люблять дорослі та діти. З нього можна приготувати смачні та корисні страви, збагачувати ним дієти та включати до раціону правильного харчування. Справжнє джерело вітамінів допомагає покращити імунітет і позитивно впливає на роботу серця. Однак цей фрукт не можна вживати у великих кількостях, крім того, він корисний не для кожного. Перш ніж включити солодке манго у свій раціон, варто дізнатися про його цінні поживні властивості та протипоказання.

Вісім причин їсти манго

Плоди манго містять велику кількість вітамінів В, С, А, Е, D, багато магнію, кальцію, заліза та цинку. Солодкий фрукт є чудовим антиоксидантом, підвищує імунітет і допомагає зміцнити опірну здатність організму. У 100 г м'якоті плодів міститься 276 ккал, тому манго можна назвати джерелом життєвих сил та енергії. Тропічний фрукт допомагає:

Налагодити процеси травлення.

Зміцнити імунітет.

Поліпшити стан шкіри та волосся.

Відновити зір.

Зміцнити серцево-судинну систему.

Зменшити ризик розвитку онкозахворювань.

Поліпшити пам'ять.

Допомогти організму боротися із запаленнями.

Чим корисне манго для жінок та чоловіків

Манго є природним афродизіаком - він здатний цілюще впливати на чоловічу потенцію та підвищити лібідо у жінок.

Жінкам рекомендовано вживати плоди манго під час вагітності - вони є натуральним джерелом вітамінів і фолієвої кислоти. Фрукти допомагають сформувати природний імунітет та подолати токсикоз. До того ж вони зменшують набряки.

Користь манго для жінок полягає ще й у косметичному ефекті. Свіжі фрукти допомагають уповільнити процеси старіння організму, покращують якість шкіри та волосся. Плоди сприяють нормалізації менструального циклу, а у клімактеричний період допомагають стабілізувати психоемоційний стан.

 

Користь манго для чоловіків не менша - воно є потужним афродизіаком, а також здатне знизити ризик розвитку захворювань передміхурової залози, сечової та статевої систем. Фрукт позитивно впливає на репродуктивну функцію, покращуючи якість сперми та захищаючи клітини від пошкоджень.

Дітям рекомендується давати манго з 2-3 років. Вводити новий продукт у раціон необхідно поступово, починаючи з невеликої порції. Спочатку краще пропонувати малюкам сік чи пюре.

Манго допомагає нормалізувати травлення

Завдяки великому вмісту клітковини (до 1,5 г на 100 г продукту) та води манго полегшує симптоми при хронічних закрепах. Вони дарують почуття насичення, тому, попри солодкий смак, манго можна рекомендувати до вживання людям із зайвою вагою. Дослідження, що проводилися протягом 12 тижнів, показали зниження рівня цукру в крові у пацієнтів, що вживають фрукт. Однак через здатність подразнювати стінки шлунка не рекомендують їсти його натще.

Зміцнення імунітету

Оздоровчий ефект тропічного фрукта обумовлений його здатністю виводити з організму токсини та активізувати обмін речовин. Створити природний захисний бар'єр проти вірусів допомагає високий вміст вітамінів С та А, а також каротиноїдів у стиглих плодах. Фахівці рекомендують включати фрукт в раціон при авітамінозі. Завдяки антисептичним здібностям манго є профілактичним засобом від простудних захворювань. Натуральні волокна клітковини створюють у кишківнику сприятливі умови для розвитку пробіотичних мікроорганізмів, завдяки чому збільшується стійкість організму до хвороботворних бактерій і вірусів. Загального оздоровчого ефекту та зміцнення імунітету можна досягти, вживаючи щодня 1 плід протягом трьох тижнів.

Вплив на стан волосся та шкіри

Високий вміст вітамінів та цінних нутрієнтів допомагає природним чином боротися з процесами старіння організму:

вітамін С посилює природний синтез колагену та зменшує запальні процеси;

вітамін А подовжує молодість шкіри;

вітамін В нормалізує секрецію сальних залоз;

мідь захищає від впливу вільних радикалів;

калій допомагає утримувати вологу в клітинах.

Властивості манго високо цінуються в косметології. Сік та екстракт плодів рослини входять до складу кремів, масок та гелів, що зволожують. Вони високо цінуються за здатність утримувати вологу в клітинах та покращувати стан шкіри при акне.

Користь манго для зору

Ретинол захищає рогівку ока при високих навантаженнях, підвищує щільність епітелію. Вітамін В6 допомагає знизити стомлюваність. Його дефіцит може спричинити головний біль. Вітамін Е відповідає за здоров'я кришталика - допомагає зберегти його еластичність та прозорість, перешкоджає відшаруванню сітківки. Антиоксидант зеаксантин захищає око від шкідливого впливу ультрафіолету та попереджає вікову дегенерацію зору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яких хвороб вдасться уникнути, якщо регулярно їсти помідори

Вплив манго на здоров'я серця

Магній та калій, що містяться у плодах, нормалізують показники артеріального тиску. Мангіферин захищає серце та перешкоджає розвитку запальних захворювань, пригнічує ріст пухлин. Високий вміст пектину дозволяє природним чином знизити рівень холестерину та покращити прохідність судин, що є профілактикою розвитку атеросклерозу. Завдяки здатності знижувати рівень стресу манго запобігає різкому звуженню судин, сприяючи нормальній роботі серцево-судинної системи.

Манго проти онкозахворювань

Велика кількість антиоксидантів, що містяться в стиглому фрукті, запобігає розвитку раку кишківника, молочних залоз, простати, шкіри та крові. Пектин відіграє важливу захисну роль на різних стадіях онкозахворювань, а поліфенольні сполуки знижують показники окисного стресу, що сприяє розвитку запальних процесів та раку. Антиканцерогенний ефект фрукта зумовлює високий вміст каротиноїдів, аскорбінової кислоти, терпеноїдів та поліфенолів.

Вплив фрукта на настрій та пам'ять

Манго здатний покращити настрій та допомагає подолати депресію. Глутамінова кислота, що міститься в плодах, стимулює роботу мозку та позитивно впливає на пам'ять. Фрукт захищає нервові клітини від загибелі. Вітаміни групи В позитивно впливають на функції мозку, підтримують нервову провідність, забезпечують здоровий сон.

Тропічний фрукт стимулює вироблення ендорфіну – гормону радості та задоволення. Тому його вживання сприяє підняттю настрою та допомагає покращити розумові здібності. Мангіферин позитивно позначається на пам'яті та когнітивних функціях.

Протизапальні властивості манго

Манго включають до раціону при захворюваннях нирок. Антисептичні властивості манго дозволяють використовувати його для профілактики захворювань ясен. Плоди допомагають знімати больовий синдром та знижувати температуру тіла. Їх можна використовувати при хворобах сечостатевої системи.

Манго цінують за великий вміст вітамінів та цінних мікроелементів. Але треба знати, що не всі його можуть їсти.

Gazeta.ua називає вісім причин, кому протипоказаний манго і чому краще від нього відмовитись.

Не вживайте його, якщо маєте травні розлади чи діарею. Він лише посилить проблему. Утримайтеся від манго при панкреатиті, гастриті чи захворюваннях печінки.

Манго може спровокувати алергічну реакцію. Вона виражається почервонінням шкіри навколо рота, свербінням, покашлюванням, набряком губ. Ознаки алергії зазвичай проявляються протягом декількох хвилин. спричинити дерматит. У шкірці та м'якоті, яка близько до неї розташована, міститься урушіол, що провокує появу висипів при контакті зі шкірою.

Зараз ви читаєте новину «Вісім причин, чому манго треба їсти чоловікам та жінкам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі