неділя, 25 квітня 2021 06:30

Укус комара може спричинити смерть: що потрібно знати про малярію

Укус комара може спричинити смерть: що потрібно знати про малярію
Лікування необхідно розпочати протягом перших 24 годин після прояву симптомів Фото: icon0.com from Pexels

25 квітня починаючи з 2008 року в світі відзначають день боротьби проти малярії. День присвячений пропаганді глобальних зусиль щодо забезпечення ефективної боротьби проти цієї недуги.

Малярія – загрозливе для життя захворювання, що інфікування відбувається через укус комара. Передача малярії відбувається у 91 країні світу. Переважно це країни Африки, Азії, Південної і Північної Америки. В Україні передача малярії комарами не відбувається. Зареєстровані випадки захворювань, як правило завезені.

Симптоми малярії з'являються через 10-15 днів після укусу інфікованого комара. Перші симптоми – лихоманка, головний біль – можуть проявлятися слабко, що ускладнює виявлення недугу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сидячий спосіб життя: чому шкідливо довго сидіти і що робити

Лікування необхідно розпочати протягом перших 24 годин після прояву симптомів, інакше малярія може розвинутися у серйозне захворювання і закінчитися смертю. Якщо ризик захворіти малярією у країні високий - слід придбати ліки проти малярії та носити їх із собою.

У дітей із важкою малярією часто розвивається важка анемія, дихальна недостатність чи церебральна малярія. У дорослих часто відбувається ураження кількох органів.

За рекомендаціями ВООЗ, туристам, які планують відвідати ендемічні з малярії країни, слід:

- знати та зважити ризику зараження, інкубаційного періоду, основних симптомів малярії;

- берегтися від укусів комарів. Для цього використовувати репеленти, аерозольні спреї, протимоскітні сітки та спіралі;

- приймати протималярійні препарати з метою особистої профілактики. Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря;

- звернутися до лікарів у разі появи лихоманки, з метою своєчасного виявлення хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Укус комара може спричинити смерть: що потрібно знати про малярію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі