пʼятниця, 10 травня 2019 09:43

Супрун порадила, чим замінити біодобавки

Супрун порадила, чим замінити біодобавки
Якщо їсти рибу і морепродукти чотири рази в тиждень, це знизить ризик серцевих захворювань. Фото:prorock.kiev.ua

Харчові добавки з вмістом жирних кислот Омега-3 вживати не варто.

Є продукти, в яких їх міститься набагато більше, ніж у риб'ячому жирі, про це розповіла в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун в Facebook.

Супрун переконує, що Омега-3 не є єдиною жирною кислотою. Це збірна назва всіх жирних кислот, які корисні для організму. До складу біодобавок входять: альфа - ліноленова, ейкозапентаєнова і докозагексаєнова кислоти. На етикетках їх позначають, як ALA, EPA і DHA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розгромила "русский мир"

"АLA, наприклад, є у лляному насінні, EPA і DHA - тільки у рибі та морепродуктах. Деякі люди здатні утворювати незамінні жирні кислоти EPA і DHA самі з ALA. Така їхня генетична особливість. Особливо таких людей багато в Індії та країнах, де історично панує вегетаріанство. Омега-3 необхідні для утворення оболонок навколо нейронів, синтезу ейкозаноїдів - одного з типів молекул, за допомогою яких клітини імунної системи "спілкуються" між собою. Також Омега-3 необхідні для налаштування процесів запалення в тілі, звуження судин, утворення сперми, здоров'я і розвитку мозку", - пояснила Супрун.

Дослідження показали, що Омега-3 не зменшують ризик хвороб серця. Якщо їсти рибу і морепродукти 4 рази на тиждень, це знизить ризик серцевих захворювань. Риба містить Омега-3 набагато більше, ніж звичайні капсули.

Супрун пояснила, що в капсулах уміст Омега-3 може бути дуже низький. Жодна ціна або фірма-виробник не гарантує, що в таблетках жирних кислот достатньо для організму. А ось у рибі їх достатньо.

Уляна Супрун дала рекомендації, скільки потрібно їсти та які продукти, щоб обійтися без добавок.

- Достатньо двічі на тиждень їсти жирну морську рибу: оселедець, скумбрію, лосося, сардини. Цього достатньо, щоб вжити необхідну дозу жирних кислот.

- Для профілактики серцево-судинних захворювань і кращого розумового розвитку у дітей корисна саме риба, а не риб'ячий жир у вигляді біологічно активних добавок.

- Омега-3 є в морських водоростях, тому регулярно беріть морську капусту (ламінарію) або сушені азіатські водорості.

- Їжте лляне насіння та олію. У них є ALA, з якої хоч і неефективно, але ми створюємо інші типи Омега-3.

- Щоб не витрачати даремно гроші на таблетки, краще вживайте Омега-3 із надійних джерел. А за нагоди проконсультуйтеся з лікарем щодо будь-яких добавок, які плануєте брати. Пити добавки навмання і "про всяк випадок" може зашкодити здоров'ю.

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла, чим можна замінити цибулю. З'ясувалось, що її можна замінити на не менш корисні та поживні продукти.

Зараз ви читаєте новину «Супрун порадила, чим замінити біодобавки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі