пʼятниця, 25 червня 2021 15:36

Штам Delta вражає молодь: що треба знати про новий коронавірус

В Україні 23 червня виявили двох заражених індійським штамом збудника Covid-19 "Дельта". Ймовірно, вірус завезли з Росії, адже напередодні 66-річна жінка з дитиною повернулися з РФ. Наразі госпіталізовані перебувають в столичній Олександрівській лікарні. Їхній стан стабільний.

Чим небезпечний штам "Дельта" і чи будуть ефективними вакцини проти нього, дізналася Gazeta.ua.

Що відомо про індійський штам?

Автор: Ketut Subiyanto from Pexels
  Штам "Дельта" вперше виявили в Індії.
Штам "Дельта" вперше виявили в Індії.

"Дельта" - один зі штамів коронавірусу, також відомий як індійський, бо вперше його виявили в цій країні наприкінці 2020 року. Відтоді розповсюдився на понад 90 держав. Названий ВООЗ на честь однієї з літер грецького алфавіту, за таким принципом іменували британський штам "Альфа".

Найбільшу кількість заражень "Дельта" спричинив у:

- Великій Британії;

- Росії;

- Португалії.

На думку головного радника Білого дому з питань медицини Ентоні Фаучі, саме "Дельта" є найбільшою небезпекою в Сполучених Штатах. Кожний п'ятий хворий у США – інфікований індійським штамом.

"Новий штам офіційно прийшов в Україну. Враховуючи ту хвилю, яка є в РФ, і те, що вона поряд, нам варто остерігатися поширення вірусу. Крім того, росіянам з 22 червня дозволено літати в Туреччину. Є шанси, що спільний відпочинок там може призвести до більшого зараження", - сказав Тарас Жиравецький, радник львівського міського голови з медичних питань.

За короткий час штам індійського вірусу набирає оберти в Росії. Там збільшується кількість госпіталізацій. Зростання смертності не спостерігається - хвороба поширюється здебільшого серед молоді, які не вакциновані.

Автор: Anna Shvets from Pexels
  "Індійський" штам є в 92 державах світу.
"Індійський" штам є в 92 державах світу.
В РНБО зазначили, "Дельта" може потрапити в Україну з держав, де нині циркулює новий різновид Covid-19:

- Росії;

- Індії;

- Великої Британії;

- Португалії;

- Польщі;

- Румунії;

- Словаччину.

Дослідники Національної академії наук України прогнозують, що "Дельта" може витіснити інші штами коронавірусу та переважати на території Європи вже до кінця літа 2021 року.

Чим небезпечний "Дельта"?

Штам "Дельта" в 1,6 раза заразніший, ніж британський "Альфа", у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації, а ризик потрапляння в реанімацію збільшується у 1,45 раза - за даними Національної академії наук України.

""Дельта" швидше розповсюджується від британського штаму. Має тяжчий перебіг", - сказав Жиравецький.

Результати досліджень шотландських вчених, свідчать, що основна небезпека нового різновиду коронавірусу в тому, що він поширюється, в основному, на молодь від 12 до 20 років.

Хворі, в яких виявились цей штам, мали такі симптоми:

- високу температуру;

- біль у горлі;

- нежить;

- кашель.

- на відміну від звичайної застуди, перебіг захворювання тяжчий.

"Нетиповим симптомом цього штаму є стан, схожий на отруєння. У людини може виникнути блювота. Усі інші прояви подібні до попередніх штамів. Лікується так само, як і британський. В основному акцент робиться на недопущення ускладнень та їх лікування", - сказав Жиравецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інфекціоністка попередила про небезпеку штаму "Дельта"

Першу смерть від "Дельта" зафіксували в індійському штаті Мадхья-Прадеш. Пацієнт не був вакцинований від Covid-19.

Чи діють на нього вакцини?

Автор: Nataliya Vaitkevich from Pexels
  За словами Михайла Радуцького виробники вакцин AstraZeneca та Pfizer підтвердили ефективність своєї продукції щодо захворювання "індійським" штамом.
За словами Михайла Радуцького виробники вакцин AstraZeneca та Pfizer підтвердили ефективність своєї продукції щодо захворювання "індійським" штамом.

За словами Михайла Радуцького, голови Комітету з питань здоров'я нації, вакцини AstraZeneca та Pfizer ефективні проти "індійського" штаму.

"Вакцина CoronoVac попередньо також ефективна з цим штамом, відповідні дослідження мають бути опубліковані днями", - повідомив Михайло Радуцький.

Інші лікарі поки вагаються з впевненістю стверджувати, що вакцина здатна запобігти тяжкій стадії перебігу хвороби при інфікуванні "Дельта".

"Ймовірно, вакцини мають допомагати. Бо на них організм виробляє антитіла. Коронавірус у щепленої людини проходитиме легше. Але гарантувати, що це запобіжить зараженню не можна", - сказав Жиравецький.

Водночас Віктор Ляшко стверджує, що вакциновані люди – захищені. Міністр наголосив, що лише вакцинація дасть змогу вберегтися від захворювання, а також зменшити ризики важкого й середнього перебігу коронавірусу, зокрема за інфікування штамом "Дельта".

Чи є в Україні лабораторії, які виявляють новий штам?

Автор: Chokniti Khongchum from Pexels
  Українські науковці стверджують, що можуть виявити "індійський" штам на Батьківщині.
Українські науковці стверджують, що можуть виявити "індійський" штам на Батьківщині.

"В Україні ще немає технічної можливості самостійно виявляти "індійський" штам. Нещодавно МОЗ направив до лондонської лабораторії 500 зразків з різних регіонів. Також ми очікуємо від ВООЗ нові тест-системи, здатні одразу визначати штам "Дельта"", - повідомив Радуцький.

Втім українські науковці стверджують, що можуть робити відповідні дослідження й самі, але уряд не виділив необхідного фінансування.

"Ми самі зібрали кошти, приблизно мільйон гривень, на закупівлю необхідних реактивів для досліджень, коли почався спалах хвороби в Івано-Франківську. Ми одразу доповіли в РНБО, у МОЗ України і Всесвітню організацію охорони здоров'я. Щойно ВООЗ дізналася, що в Україні зробили такий аналіз, то вони одразу ж до нас надіслали інспекцію, щоб перевірити, наскільки все правильно досліджено. Перевірка показала, що вони довіряють нашим результатам. Всі наші секвенси, які ми завантажили у міжнародну базу GISAID, прийняті. Це підтверджує, що ми можемо поводити секвенування. Ми зробили пробне дослідження. На регулярні дослідження у нас немає коштів", - розповіла в інтерв'ю DW Ганна Геращенко, докторка біологічних наук.

Які заходи безпеки прийняла Україна?

На нараді у РНБО запропонували наступні заходи з боротьби з розповсюдженням індійського штаму в Україні:

- запровадити обов'язкове ПЛР-тестування для людей, які приїжджають в Україну з Російської Федерації, Білорусі, Великобританії та Португалії. Громадян із цих країн навіть сертифікат вакцинації не звільняє від ПЛР-тесту і самоізоляції. Перелік цих країн буде доповнюватися в залежності від розповсюдження індійського штаму.

- установити обов'язкове ПЛР-тестування на пунктах пропуску з окупованими територіями Донецької, Луганської областей і Криму;

МОЗ має розробити алгоритм для оперативного посилення карантину на рівні місцевої влади;

- підрозділам МОЗ посилити роботу з епідеміологічного нагляду. У першу чергу - тих, із ким контактували інфіковані;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВООЗ зробила заяву щодо дітей і коронавірусу

- прискорити виявлення штамів коронавірусу в Україні;

- рекомендувати Національній поліції посилити контроль за дотриманням карантинних обмежень;

- прискорити темпи вакцинації.

Після того як РНБО розгляне цей пакет рекомендацій, його направлять на розгляд уряду.

ЦИФРИ:

2 232 790 виявлено хворих на коронавірус в Україні з початку пандемії.

876 занедужавших на Covid-19 зафіксували в нашій державі червня.

92 країни світу мають інфікованих громадян штамом "Дельта".

2 особи, завезли індійський штам в Україну.

До кінця серпня на небезпечний штам коронавірусу "Дельта" припадатиме 90% усіх заражень у Європейському Союзі. За попередніми даними, цей штам може атакувати людину, щеплену однією дозою вакцини від Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Штам Delta вражає молодь: що треба знати про новий коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі