середа, 11 серпня 2021 12:15

Штам Delta робить неможливим формування колективного імунітету

Штам Delta робить неможливим формування колективного імунітету
Навіть вакциновані люди можуть хворіти на штам Delta та передавати його. Фото: pexels.com

Штам Delta робить неможливим формування колективного імунітету від коронавірусу.

Про це заявив професор Оксфордського університету Ендрю Поллард, який брав участь у розробці вакцини компанії AstraZeneca, передає The Guardian.

"Проблема в тому, що цей вірус - не вірус кору. Якщо прищепити від кору 95 відсотків населення, він більше не зможе передаватися. Штам Delta все одно заражатиме і тих, хто прищепився. І це означає, що кожен, хто ще не щеплений, у якийсь момент зіштовхнеться з вірусом. І в нас немає нічого, що би повністю зупинило цю передачу", - сказав він під час зустрічі з депутатами британського парламенту.

Наявні вакцини ефективні для попередження тяжкого перебігу хвороби та летальних випадків. Але вони не захищають повністю вакциновану людину від зараження.

Поллард при цьому наголосив на важливості вакцинації. Навіть якщо після отримання щеплення рівень антитіл знизиться, воно впливатиме на імунну систему протягом десятків років і забезпечить певний ступінь захисту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інфекціоністи не виключають появи стійкого до вакцин штаму Covid-19

Професор вважає сумнівними плани міністра охорони здоров'я Великої Британії Саджида Джавіда вакцинувати вразливі групи населення третьою дозою. Ухвалювати рішення про необхідність ревакцинації повинні вчені. На думку Полларда, треті дози вакцин краще направити в країни з дефіцитом препаратів.

Термін між введенням доз вакцини проти коронавірусу рекомендують скоротити. Це дасть змогу збільшити кількість щеплених людей. Ідеться, зокрема, про вакцину CoronaVac, другу дозу якої вводять через 28 днів.

МОЗ керується даними наукових досліджень. Чимало країн у межах клінічних досліджень проводили вакцинацію CoronaVac з інтервалом у 14 діб.

Зараз ви читаєте новину «Штам Delta робить неможливим формування колективного імунітету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі