понеділок, 06 травня 2019 23:28

Надто відповідальним людям загрожують проблеми зі здоров'ям: розповіли які

Надто відповідальним людям загрожують проблеми зі здоров'ям: розповіли які
Брати на себе забагато відповідальності шкідливо для психічного здоров'я. ФОТО: fee.org

Надмірне відчуття відповідальності загрожує розвитком обсесивно-компульсивного або генералізованого тривожного розладів. У групу підвищеного ризику входять люди, звиклі звинувачувати себе у випадку невдалого завершення дорученої колективу справи й схильні з головою занурюватися в ту чи іншу проблему та брати на себе повну відповідальність за її вирішення.

У разі розвитку ОКР виникають нав'язливі лячні думки, які часто змушують вдаватися до ритуальних дій задля зняття внутрішнього напруження, зменшення відчуття тривоги й спроби запобігти небажаним подіям. У випадку появи ГТР з'являється стійка ні з чим не пов'язана тривога, яка важко піддається контролю. Пише видання healthcentral.

Щоб уникнути негативних наслідків схильності брати на себе завелику відповідальність, слід навчитися раціонально оцінювати свої можливості й усвідомлювати межі того, що дійсно знаходиться під вашим контролем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Самогубство спричиняє прихована і неефективно лікована депресія

Зменшити ризик також можна вдавшись до таких дій:

1. Медитувати, практикувати глибоке дихання. Одна із дієвих вправ проти стресу: 1) закрийте пальцем одну ніздрю, 2) вільною видихніть, глибоко втягніть нею повітря й утримайте його на короткий час, видихніть і знову вдихніть. Повторіть те ж саме з іншою ніздрею.

2. Проводити час на природі. В ідеалі — мінімум 20 хвилин щодня. Причому протягом усього цього часу важливо не користуватися жодними гаджетами.

3. Більше рухатися. Доведено, що фізичне навантаження допомагає зменшити симптоми підвищеної тривожності й ОКР. Не обов'язково весь час проводити в спортзалі, достатньо влаштовувати собі піші прогулянки або пробіжку.

4. Відстежувати свої симптоми. Коли відчуваєте занепокоєння, записуйте на папері, що думаєте в цей момент і до яких дій вдаєтесь. Це допоможе виявити, що саме провокує появу занепокоєння й у подальшому уникати цих факторів.

Бажання поспати довше призводить до неврозів. Такий висновок зробили експерти зі психічного здоров'я. Вчені провели дослідження, яке показало що повторне звучання будильника зумовлює підвищення в організмі рівня кортизолу, відомого як гормон стресу.

Зараз ви читаєте новину «Надто відповідальним людям загрожують проблеми зі здоров'ям: розповіли які». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі