пʼятниця, 11 січня 2019 23:30

Розповіли, як продаватимуть ліки за електронним рецептом

Розповіли, як продаватимуть ліки за електронним рецептом
З квітня 2019 року частину ліків можна буде отримати лише за електронним рецептом. Фото: slovoidilo.ua

Вже за кілька місяців в аптеках України низку лікарських препаратів можна буде придбати лише за електронною рецептом.

Про це розповів спікер МОЗ України Олександр Ябчанка. За його словами, електронні рецепти впроваджуватимуть в рамках електронної системи охорони здоров'я, яка успішно працює в Україні з минулого року. Пише Обозреватель

"Повноцінно ця система запрацює з квітня 2019 року. Йдеться про програму "Доступні ліки", яка перейде в адміністрування Національної служби здоров'я України. Служба безпосередньо компенсуватиме аптекам вартість ліків", — повідомив спікер Міністерства охорони здоров'я.
За його словами, електронний рецепт запрацює для ліків, які входять у програму реімбурсації. На сьогодні це препарати для лікування бронхіальної астми, серцево-судинних захворювань і діабету другого типу. Згодом планують збільшити перелік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Монетизують субсидії та продовжать медреформу: які зміни почнуть діяти у січні

Ябчанка зазначив, що з квітня 2019 року зазначені ліки можна буде отримати лише за електронним рецептом.

"Щоб отримати електронний рецепт, треба підписати декларацію з лікарем — сімейним, терапевтом або педіатром. Пацієнт приходить до свого лікаря по рецепт. Лікар виписує його, пацієнту приходить смс із кодом на мобільний номер, який вносили у декларацію з лікарем. За цим кодом пацієнт отримує ліки в обраній аптеці. Якщо мобільного телефону немає, пацієнт отримує роздруковану версію електронного рецепта", — пояснив представник МОЗ.

Раніше стало відомо, що куплені лікарські засоби можна повернути до аптеки. Для повернення необхідно чек. За препарат повернуть гроші або замінять на аналогічний.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, як продаватимуть ліки за електронним рецептом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі