субота, 31 жовтня 2020 02:28

Рак грудей: мамолог розповів, хто в небезпеці

За останні роки збільшилась кількість хворих на рак молочних залоз. У зоні ризику не лише жінки за 55 років, але й ті, що ведуть самотній спосіб життя, страждають ожирінням, рано почали статеве дозрівання та не займаються спортом.

Автор: cottonbro: Pexels
  Усім жінкам старше 20 років щомісяця потрібно самостійно обстежувати молочні залози на наявність новоутворень та деформацій.
Усім жінкам старше 20 років щомісяця потрібно самостійно обстежувати молочні залози на наявність новоутворень та деформацій.

Про це Gazeta.ua розповідає Олександр Коваленко, мамолог.

"У категорію ризику входять жінки від 55 до 65 років, а також ті, у яких по сестринській, материнській, бабусиній лінії було захворювання на рак молочної залози. Також жінки, які ведуть самотній спосіб життя і не народжували дітей, не годували грудьми", - говорить Коваленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розпізнати рак грудей на початковій стадії

За словами лікаря молочна залоза, яка не виконує свою природну функцію - секрецію молока, лактацію, має більшу ймовірність для зниження локального імунітету в молочній залозі та розвитку раку. Про захворювання можуть свідчити безболісні щільні утворення в грудях, виділення із сосків чи деформація. Діагностують недуг трьома методами.

"Перше - пальпація - клінічне обстеження молочної залози. Завдяки йому у 70-90% можна виявити без додаткових обстежень. Також мамографія - рентген дослідження молочної залози. Найчастіше виконується у віці після 40-50 років, коли молочна залоза стає м'якішою. У випадках, якщо молочна залоза твердіша, то інформативнішою є ультразвукова діагностика", - додав мамолог.

Для запобігання раку грудей важливо дотримуватися здорового способу життя, а також проходити огляд у лікаря двічі на рік. Окрім цього усім жінкам старше 20 років щомісяця самостійно обстежувати молочні залози на наявність новоутворень та деформацій. У разі будь-яких змін звертатися до мамолога.

У Києві провели унікальну стоматологічну операцію дитині з рідкісним генетичним захворюванням. 10-річна Ірина Химич єдина в Україні із синдром Хадчінсона-Ґілфорда. Люди із таким діагнозом за рік старіють на 8-10 років. Через хворобу в дитини надто крихкі щелепи, зуби ростуть у два ряди.

Зараз ви читаєте новину «Рак грудей: мамолог розповів, хто в небезпеці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі