середа, 25 березня 2020 22:28

Продовжили карантин: інфекціоніст розповів, що врятує українців

Продовжили карантин: інфекціоніст розповів, що врятує українців
Вадим Арістов схвалює карантин для зупинення епідемії коронавірусу Фото: facebook.com

Карантин не зупинить спалах коронавірусу, а сповільнить пік захворюваності. Це дасть врятувати більше людей. Тому не може бути й мови про послаблення карантину.

Так переконує Вадим Арістов, стратег, інфекціоніст.

"Урядовці не проґавили початку захворювання. Але протидія мала бути ще жорсткіша. Треба було одразу налагодити масштабне тестування й ізоляцію всіх хворих і контактів, як Південна Корея", - розповідає інфекціоніст.

Навіть один день зволікання з правильними заходами може призвести до перевищення ліміту найдефіцитнішого ресурсу – ліжкомісць у реанімації біля апарата штучної вентиляції легень.

За негативного сценарію потрібно 64 тисячі цих апаратів. В Україні задекларували чотири тисячі. Потужність більшості з них розраховано на короткотривалі операції під час наркозу. Людям із двосторонньою пневмонією протягом 10–14 днів цього може не вистачити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус помолодшав в Україні: назвали небезпечний вік

Є математичні моделі оцінювання хворих за кількістю смертей. Кожна померла людина заразила 800 людей. Офіційна статистика завжди наводить нижчі дані, бо відстає від реальності. Люди заражаються в один день, а діагностують їх у міру звернень і накопичення маркерів вірусу.

Більшість смертей від коронавірусу записують в інші причини.

Найнижчі показники смертності від коронавірусу - наразі в Німеччині. Передумовою, що летальним випадкам вдається запобігати частіше, експерти називають підхід, відмінний від інших країн.

У перші дні епідемії там відстежували ланцюг поширення інфекції, тестували населення й локалізували джерела вірусу.

Зараз ви читаєте новину «Продовжили карантин: інфекціоніст розповів, що врятує українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі