пʼятниця, 20 травня 2016 17:01

При мікроінсульті британські медики радять приймати аспірін

При мікроінсульті британські медики радять приймати аспірін
Фото: xvatit.com

Британські медики радять людям, які перенесли мікроінсульт, негайно почати приймати аспірин. Це може істотно знизити ймовірність повторних нападів. Ліки потрібно приймати в перші години. Пише ВВС.

У статті, опублікованій в британському медичному журналі Lancet, лікарі з Оксфорда закликали оновити рекомендації лікарям щодо використання аспірину.

Мікроінсульт, або транзиторні ішемічні атаки, відбуваються через порушення кровообігу головного мозку. Вони можуть викликати оніміння кінцівок, порушення мови або зору.

Всі ці симптоми, як правило, зникають протягом декількох днів. Однак в перші дні після мікроінсульту зберігається підвищений ризик загального інсульту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щеплення, які необхідно зробити перед поїздкою в екзотичні країни

Про те, що аспірин може істотно зменшити подібний ризик, було відомо і раніше. Лікарі вже давно прописують людям з групи ризику аспірин, оскільки він зменшує ризик утворення тромбів і розріджує кров. Однак тепер вчені довели, що найбільшу користь аспірин приносить в перші критичні години після мікроінсульту.

За оцінками вчених з Оксфорда прийом аспірину на ранній стадії може знизити ризик обширного інсульту в п'ять разів: з одного з 20 людей до одного з 100.

Глава дослідницької групи професор Пітер Ротуелл заявив, що користь від негайної аспириновой терапії "у величезній мірі недооцінена".

"Ми хочемо, щоб люди, якщо у них з'явилися підозри, що у них стався мікроінсульт, негайно вжили аспірин і звернулися до лікаря", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «При мікроінсульті британські медики радять приймати аспірін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі