четвер, 04 лютого 2021 14:31

Постковідний синдром має вражаючі наслідки

Постковідний синдром має вражаючі наслідки
Професор Олександр Кухарчук порадив як захиститися від постковідного синдрому. Фото: zbruc.eu

При неправильному лікуванні коронавірусу може з'явитися постковідний синдром. Це загострення хронічних хвороб. Наприклад, метаболічний синдром переходить в явно виражений діабет 2-го типу.

Про це розповідає Олександр Кухарчук, доктор медичних наук, професор.

Серед усіх проявів постковідного синдрому переважає фіброз легенів. Далі йдуть серцево-судинні ускладнення. Кардіологи на МРТ знаходять "субклінічні" ураження міокарда. Невропатологи виявляють ураження зони мозку, судинні хірурги на КТ знаходять тромби судин.

"Треба не чекати чергових офіційних протоколів діагностики та лікування постковідного синдрому, а самим вивчати наукову інформацію на цю тему. І не думати, що саме ти найрозумніший, саме ти знаєш все, саме ти інтернетний Авіцена. І тому половину ліків прийматимеш, а ось друга половина препаратів — це доктор неправильно прописав", — розповідає лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пандемія заважає вилікуватись сотням тисяч онкохворих - ВООЗ

Хворі позбавлені лікарського контролю після виписки зі стаціонару або після закриття лікарняного листа при лікуванні вдома. Хто перехворіли на Covid-19, прагнуть негайно відновити колишній рівень життя. І замість цього отримують гіпертонію, головні та м'язові болі, імпотенцію, нетримання сечі, заїкання та інші "радощі" постковідного синдрому.

Треба встановити режим поступової фізичної реабілітації.

Цьогоріч Україна може перемогти епідемію.

Утім, поки що ми перебуваємо на етапі боротьби з коронавірусом, про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на зустрічі Європейської бізнес-асоціації "Глобальний огляд економіки України".

Зараз ви читаєте новину «Постковідний синдром має вражаючі наслідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі