неділя, 26 листопада 2017 05:28

Поцілунки, музика і ранкові ритуали: як розбудити дитину

Поцілунки, музика і ранкові ритуали: як розбудити дитину
Дитину не можна будити гучним командним голосом, яскравим світлом та будильником. Фото: heaClub

Сварки, нервовість, запізнення на роботу - це може стати причиною невчасного пробудження дитини в будній день. Але батьки сонливої малечі мають не злитися, а розібратися в проблемі.

Про це повідомив портал "Виховай!".

Основна причина небажання своєчасно прокидатися - різка зміна графіку. Дитину треба привчати до ранніх підйомів завчасно - хоча б за кілька тижнів. Тоді біологічний годинник малюка налаштується правильно.

Щоб не травмувати психіку та не псувати настрій дитини, будити треба спокійно та повільно. Можна тихо позвати малюка, легко торкатися його, увімкнути тиху музику або м'яке світло. Щоб сформувати асоціацію пробудження з чимось приємним, ранковий ритуал варто повторювати щоразу - поцілувати, погладити дитину, розпитати про останній сон.

Коли дитина почала просипатися, не треба різко піднімати її з ліжка. Вона має повністю оговтатися від сну, і тільки потім вмиватися та збиратися до садочка або школи. Щоб допомогти прокинутися остаточно, батьки можуть зробити короткий масаж спини або стоп. Або запропонувати малюку міні-гімнастику - потягнутися в різні боки, поворушити кінцівками. У цей момент музику можна перемкнути на більш енергійну або увімкнути більш яскраве освітлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Багатодітний батько показав, як чоловіки мають піклуватися про дітей

Крім того, психологи визначили способи, якими будити дитину категорично не можна. Це крик, гучний будильник або музика, поспіх і постійне нагадування "давай швидше".

Якщо дитина спить погано, це може порушити її фізичний і психічний розвиток. Нормалізувати нічний відпочинок можуть самі батьки. Малюків до 1 року варто привчати спати при легкому освітленні та при родніх звуках. Дітей старших за 1 рік - вкладати в один і той самий час, створити ритуал, що передує сну, та дати можливість дитині самій заспокоїтися, коли вона прокинулася вночі.

Зараз ви читаєте новину «Поцілунки, музика і ранкові ритуали: як розбудити дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі