вівторок, 30 квітня 2019 11:33

Назвали вражаючу причину набряку ніг

Назвали вражаючу причину набряку ніг
Набряки ніг знікають від спеціальних панчіх Фото: Tochka.net.

Набряки ніг заважають жити. Важко підібрати взуття та навіть ступати. Такий стан буває при хворому серці або при слабкості стінок вен, яка передається у спадок від батьків. Розвиток хвороби підштовхує гормональна перебудова в підлітковому віці або в період менопаузи.

У жінок загострення варикозної хвороби частішає під час вагітності. У чоловіків, коли з офісної роботи активно зайнятися спортом.

Про це розповідає Олександр Борківець, судинний хірург Клініки судинної хірургії госпіталю Міністерства оборони.

"У набряків не одна причина. Це може бути застій крові в ногах, ниркова або серцева недостатність. Тому треба перевірити й серце. Щоб визначитися з лікуванням, пацієнтові роблять ультразвукову діагностику ніг. Показує, як тече кров судинами. Тобто швидкість кровотоку, діаметр вен, роботу клапанів, стан судинних стінок. Не можна на око визначити, чи потрібна операція", - переконує лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не сплутати алергію на молоко з непереносимістю

Що робити при венозній недостатності:

1. Не стояти або не сидіти довго на одному місці. Тоді застоюється кров у судинах і тканини не отримують достатньо харчування.

2. Треба робити зарядку для ніг. Корисно вставати на носочки і опускатися на землю, перекочуватися з п'яти на носок. Це поліпшить роботу литкового м'яза.

Якщо м'яз регулярно скорочується і розслабляється, то і судини в такт працюватимуть краще, кров рухатиметься енергійніше.

3. Носити підбори не вищі 3 см. Плоска підошва не годиться, бо стопі потрібно більше зусиль для старту. Навіть бігуни носять кросівки з піднятою п'ятою, щоб литковий м'яз працював ефективніше. Тоді менше навантажується сухожилля і нога не травмується.

4. Для захисту вен потрібно не засиджуватися на одному місці, а, навпаки, навантажувати себе фізично. Наприклад, плавати. Цей вид спорту ідеально підходить для судинної системи.

5. Корисно носити панчохи з еластичним компресійним трикотажем. Його розмір підбирають із лікарем. Він виміряє окружність ноги в щиколотці, середині ікри, під і над коліном, у середині стегна і паху. Всі вироби розділені за класами компресії — від першого до четвертого.

Дітям до 2 років краще не проводити час перед екраном або з телефоном, а для дітей старше, такий час має обмежуватися 60 хв.

Для дітей від двох років та старших потрібно проводити близько 3-х годин в русі. Активність може бути різної інтенсивності — гра з м'ячем, прогулянки, танці, інтерактивні ігри тощо. Що більше, то краще. Важливо, щоб діти мали змогу рухатись як на вулиці, так і в приміщенні.

Якщо дитині потрібно сидіти, намагайтесь щось читати чи розповідати. Або ж заохотити її грати в настільні ігри, головоломки, до малювання, ліплення чи співу. На відміну від перегляду чогось на екрані чи гри з телефоном, ці активності мають великі переваги для когнітивного розвитку малюка.



Зараз ви читаєте новину «Назвали вражаючу причину набряку ніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі