середа, 05 червня 2019 12:36

Назвали перший симптом хвороби Альцгеймера, який виникає ще до проблем із пам'яттю

Назвали перший симптом хвороби Альцгеймера, який виникає ще до проблем із пам'яттю
Труднощі з визначенням свого місцезнаходження є раннім симптомом хвороби Альцгеймера. ФОТО: gazeta.a42.ru

Проблеми з орієнтуванням у просторі в людей з Альцгеймером виникають раніше за порушення пам'яті. Ідучи за звичним маршрутом, хворі раптово збиваються зі шляху, погано орієнтуються в новому середовищі та з труднощами визначають своє місцезнаходження.

Таких висновків дійшли вчені з Вашингтонського університету міста Сент-Луїс. Участь у їхньому дослідженні брали 3 групи добровольців: люди з непідтвердженим діагнозом, у яких виявили ранні маркери Альцгеймера, хворі з ранньою стадією захворювання та здорові. Пише видання Woman's Day.

За умовами дослідження, піддослідні мали знайти вихід з лабіринту. Люди з ранніми маркерами впоралися гірше за здорових. Цим учасникам було важче вивчати розташування об'єктів, поміщених в лабіринті як орієнтири.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-10 продуктів, які покращують роботу мозку

Хвороба Альцгеймера — це одна з форм деменції. Є причиною порушення пам'яті, гальмування процесів мислення й реакції, змін у поведінці. Що саме викликає розвиток цього захворювання, досі не з'ясовано. Відомо лише, що при Альцгеймері в мозку накопичується багато аномальних білків. Вони забиваються в проміжки між мозковими клітинами й утворюють собою цілі клубки. Через це клітини не можуть між собою взаємодіяти й поступово руйнуються. З часом окремі ділянки мозку відмирають. Одним із перших проявів Альцгеймера є поступова втрата короткочасної пам'яті. За таких умов людина не може запам'ятати нову інформацію й легко забуває недавно почуте. При цьому може без проблем пригадувати факти з далекого минулого. Згодом з пам'яті стираються й вони. Альцгеймер невиліковний. З часом призводить до інвалідності та смерті. Лікування цієї хвороби направлене на пом'якшення симптомів і гальмування патологічних процесів. Чим раніше Альцгеймер діагностувати, тим успішнішим воно буде.

Зараз ви читаєте новину «Назвали перший симптом хвороби Альцгеймера, який виникає ще до проблем із пам'яттю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі