понеділок, 13 червня 2022 23:10

Накладання джгута та зупинка кровотечі - у МОЗ розвіяли п'ять міфів про домедичну допомогу

Накладання джгута та зупинка кровотечі - у МОЗ розвіяли п'ять міфів про домедичну допомогу
Як правильно накладати джгути або турнікети. Фото: Unsplash

Вміння надавати домедичну допомогу є дуже важливим. Особливо - в умовах повномасштабної війни, яка триває в Україні понад трьох місяців.

Однак в екстрених ситуаціях багато хто може бути безпорадним або мати хибне уявлення про надання допомоги потерпілій людині. У Міністерстві охорони здоров'я розвіяли головні міфи про накладання джгута ту зупинку кровотечі.

Міф: накладений постраждалому джгут (або турнікет) треба послаблювати.

Насправді ж, робити цього не можна, адже це становить небезпеку навіть для життя. Послаблення може призвести до до відновлення критичної кровотечі, а для людини, яка знаходиться у стані шоку, втрата навіть незначної кількості крові може бути небезпечною.

Джгут може безпечно тиснути кінцівку до двох годин. Відносно безпечно - від двох до шести.

Варто, щоб постраждалого оглянули медики або люди, які знають, як краще контролювати кровотечу.

Міф: не можна накладати джгут (турнікет) на гомілку або передпліччя.

Раніше вважалося, що анатомічна будова гомілки та передпліччя (судина проходить між кістками) не дозволить зупинити кровотечу шляхом накладення джгута. Однак вона зупиняється внаслідок стискання м'язів, а не через притискання судини до кістки.

Варто пам'ятати про правильне накладення джгута – на три або чотири поперечних пальці вище місця рани (крім ділянок суглобів).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відновлення втрачених меддокументів через війну: МОЗ дало алгоритми

Міф: накладати джгути (турнікети) небезпечно й шкідливо (нібито може виникнути гангрена та ін.).

Джгут або турнікет завжди можна замінити на інший вид контролю кровотечі, однак не завжди можна встигнути його накласти. Вони дійсно зупиняють кровотечу, але якщо джгут буде накладений занадто довго, то це може призвести до втрати кінцівки.

У МОЗ наголосили, що така маніпуляція необхідна у разі масивної кровотечі. Якщо цього не зробити, людина може померти за три хвилини.

Міф: у разі венозної кровотечі джгут (турнікет) накладається нижче місця рани, а за артеріальної – вище місця рани.

Критична кровотеча не диференціюється на артеріальну і венозну, а джгут (турнікет) завжди накладається вище місця рани.

Міф: кровотечу з носа можна зупинити, закинувши голову назад.

Під час закидання голови кровотеча не витікає назовні, а потрапляє до шлунку. Це може викликати нудоту.

Щоб зупинити кровотечу з носа, варто трохи нахилитися вперед, притиснути крило носа з тієї сторони, з якої "кровить", до іншої перегородки та утримувати, доки кровотеча не зупиниться, або до приїзду медиків.

Через війну психологічної підтримки потребуватимуть близько 15 млн українців. Близько 3-4 млн людей потрібно буде призначати медикаментозне лікування. Із кожним днем кількість людей, які будуть відчувати наслідки для свого психічного здоров'я, зростатиме. Навіть тих, хто зміг стійко перенести перші місяці війни, чекає ментальне виснаження, адже звикання до постійного перебування в умовах війни також може мати негативний вплив на психічне здоров'я

Зараз ви читаєте новину «Накладання джгута та зупинка кровотечі - у МОЗ розвіяли п'ять міфів про домедичну допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі