середа, 12 квітня 2017 06:30

На орбіті космонавти жують гумки проти зубного каменя
15

Без жуйок у космос не летять
Фото: bugaga
Американці їдять бургери
Китайці беруть з собою суші
Американці їдять бургери
Їжа перших космонавтів

У невагомості через недостатню кількість слиновиділення значно швидше з'являються зубні камені. Це може призвести до захворювання ясен та втрати зубів. Щоб вберегти ротову порожнину обов'язковий атрибут сучасних космонавтів - пакунок з жувальними гумками. Їх беруть до рота як мінімум 4 рази - після прийому їжі.

У 1961 році, 12 квітня, коли вперше в космос полетів Юрій Гагарін, мандрівка тривала 108 хвилин. Космонавт не мав часу ні зголодніти, ні пошкодити зуби. Відповідно і потреби в засобах для гігієни ротової порожнини не було. Сучасні космічні подорожі тривають місяці, а то і роки. Космонавт Валерій Поляков у 1994-1995 роках провів у космосі 438 діб і встановив рекорд за тривалістю перебування.

Жувальна гумка допомагає космонавтам очищати ротову порожнину від різноманітної їжі за тим же принципом, що і на землі. Бо члени екіпажів з Америки жують бургери, китайці їдять суші та копчене м'ясо, а французи беруть з собою в дорогу екзотичні гриби. Ці харчі значно більше шкодять зубам, ніж шоколад, борщі та каші у тюбиках, які їли перші космонавти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кавовим трендом 2017 року стало чорне лате з активованим вугіллям

Солодкого смаку жувальних гумок на орбіті практично не відчувають. Бо в умовах гравітації втрачаються відчуття, люди перестають відчувати запах і смак. Залишається лише чутливість до гострих продуктів. Після прийому газованих напоїв космонавти відчувають дискомфорт - у шлунку рідина відділяється від газу та викликає відрижки. Щоб покращити життя дослідників позаземного простору, вчені винайшли пиво та напої Cola і Pepsi, які мають спеціальну обробку та краще переварюються в космосі.

Для українських ракет середнього класу "Циклон-4М" хочуть збудувати космодром в канадській провінції Нова Шотландія. Зареєстрована в Канаді компанія Maritime Launch Services Ltd веде переговори з урядом про оренду місцевості Кансо-Хейзел Хілл в провінції. MLS планує надавати послуги з доставки на низьку навколоземну орбіту корисних вантажів вагою до 5 т, а також вантажів до 3,35 т на сонячно-синхронну орбіту.

Зараз ви читаєте новину «На орбіті космонавти жують гумки проти зубного каменя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі