субота, 01 квітня 2023 20:58

Ляшко пояснив, що відбувається з електронним рецептом

Ляшко пояснив, що відбувається з електронним рецептом
Електронний рецепт спрощує життя. Фото: Pexels

Електронний рецепт є лише новим цифровим сервісом для зручності людей.

Рецептурна група препаратів не змінилася, сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в ефірі інформаційного телемарафону, передає Gazeta.ua.

"Ми не змінили правила відпуску препаратів. Ми говоримо про те, що ми ввели додатковий сервіс, який сьогодні з'явився, – електронний рецепт. Всі інші правила відпуску, контроль, який був в довоєнний період, він і залишається сьогодні такий, як і був до 24 лютого 2022 року. Ніякі нові препарати не потрапили до рецептурної групи. Не змінилася ніяка ситуація щодо посилення контролю відпуску", – сказав він.

Українці повинні звикати до цифрових сервісів, які показують прогресивність, прозорість і спрощують життя.

"Є питання довоєнного періоду, коли в нас була група рецептурних препаратів, яка повинна відпускатися за рецептом лікаря. Ця рецептурна група препаратів не змінювалася МОЗ ні до війни, ні зараз. На 1 квітня 2022 року ми планували зайти з електронним рецептом по антибіотиках. Через повномасштабне вторгнення РФ, ми відтермінували впровадження електронного рецепта як додаткового сервісу для пацієнта. При цьому електронний рецепт на програму "Доступні ліки" працює в нашій країні понад трьох років", – повідомив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дізнатися, чи є препарат рецептурним: роз'яснення МОЗ

У травні 2022 року скасували рецептурний відпуск повністю на всі ліки для того, щоб спростити хаотичну ситуацію. У серпні системна логістика аптек стабілізувалася і запустили електронний рецепт.

"Тобто у країні вже більше пів року працює електронний рецепт разом з паперовим на антибіотики та програму "Доступні ліки". У листопаді ми скасовуємо дію постанови на безрецептурний відпуск на наркотичні лікарські засоби і також запускаємо додатковий сервіс", – зазначив Ляшко.

У МОЗ готували електронну базу для заведення реєстру рецептурних засобів у цифровий формат, щоб можна було запустити за електронним рецептом всю групу рецептурних препаратів.

"І 1 квітня 2023 року нам це вдалося і ми повернулися до системи і сказали людям: "Тепер ви можете отримати і додаткову рецептурну групу препаратів за електронним рецептом". І цей електронний рецепт ще й спрощує нам життя, тому що якщо у людини хронічна хвороба можна зв'язатися з лікарем дистанційно і не йти до нього, бо дистанційно лікар має право, якщо є медичний засіб в електронній системі охорони здоров'я, виписати рецепт", – сказав міністр.

В Україні низку лікарських препаратів, зокрема й антибіотики, можна придбати за електронним рецептом. З 1 квітня перелік використання е-рецепта розширили.

Поширюватимуться на зареєстровані в Україні ліки, які продаються лише з дозволу чи поради лікаря за власні кошти пацієнта, повідомили в пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Ляшко пояснив, що відбувається з електронним рецептом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі