вівторок, 31 серпня 2021 21:35

Колективний імунітет до коронавірусу може утворитися вже через 2 роки - біолог

Автор: надав Григорій Попов
 

Вакциновані навіть у разі зараження коронавірусом переносять хворобу значно легше і майже не потрапляють у статистику смертності, говорить біолог, співробітник Національної академії наук України Григорій Попов. Він розповідає Gazeta.ua про ефективність різних видів вакцин.

Яку вакцину ви радили б обрати для вакцинації?

Якщо є вибір, то краще погодитися на так звану мРНК-вакцину: Pfizer і Moderna. Це так звані мітохондріальні вакцини. Вони трохи кращі за інші. А у випадку штаму Дельта, що зараз поширюється. Вони взагалі кращі за так звані векторні – AstraZeneca, Coronavac, Covishield, Спутник V ы працюють за іншим принципом. Відмінності між ними зазвичай просто у якихось відсотках. Вони всі хороші.

У багатьох людей є побоювання щодо мРНК вакцин проти коронавірусу, бо вони нові, швидко розроблені.

Мітохондріальні вацини використовувалися й раніше – вони у XX столітті були винайдені. Просто їх роблять за різними технологіями. Тому нема нічого страшного.

Тож можна не боятися, що на далеку перспективу ця вакцина вилізе боком?

Будь-яка вакцина може мати побічні наслідки. Але ймовірність цих наслідків в однієї людини на 50 тисяч, а ймовірність захворіти і померти від коронавірусу - у тисячі разів вища. З точки зору біолога з 30-річним досвідом - взагалі нема питань.

Недовіра до вакцин створена штучно. Вона – наслідок некомпетентності недосвідчених лікарів, які завдають шкоди людям, пропагуючи недовіру до вакцин. Та й завдяки соціальним мережам зневіра також поширюється. Але ж ми цілком спокійно приймаємо парацетамол або інші ліки. Читаємо інструкції і жодних питань не виникає.

Будь-яка вакцина може мати побічні наслідки. Але ймовірність цих наслідків в однієї людини на 50 тисяч, а ймовірність захворіти і померти від коронавірусу - у тисячі разів вища

Але інформації про вакцини все ж таки бракує, і побоювання людей зрозуміти можна.

Це правильне питання: кому ми довіряємо власне життя? Людям, які створюють вакцини і вкладають у них величезні гроші. Ви маєте справу з фахівцями, яких нараховується десятки і сотні тисяч на планеті. Всі ці дані – відкриті, публікується у зарубіжних наукових журналах. Світова наукова спільнота перевіряє інформацію настільки прискіпливо й ретельно, що в мене не виникає довіри до антивакцинаторів, які виступають проти вакцин. Вони не базуються на жодних достовірних джерелах інформації. Посилаються на чиїсь блоги, на що завгодно, але не на наукову літературу.

Ви маєте справу не з всесвітньо змовою, а з багатократно перевіреними дослідженнями науковців. Тому вакцинуватися треба – будь-якою вакциною, що є в наявності. Якщо у вас є вибір, обирайте мРНК вакцини, бо їх ефективність вища за інші вакцини, але не в рази, а на кілька відсотків.

Наприклад, ефективність захисту Moderna від штаму Дельта – 72 відсотки, а у Pfizer нижча всього десь на півтора відсотка.

Автор: надав Григорій Попов
 

Помічаю, в громадському транспорті – люди вже без масок. Це всі вакцинувалися, чи просто махнули рукою на обережність?

Це просто масова байдужість, сподівання на те, що все минеться й омине їх стороною. Але навіть якщо людина вакцинувалася, вона може бути переносником вірусу. Цей факт дуже активно використовують антивакцинатори. Зараз вийшло дослідження, що підтверджує: вакциновані люди дійсно можуть переносити вірус, але концентрація вірусних часток в їхньому організмі в 25 разів менша, ніж у невакцинованої людини. Вакциновані переносять хворобу. Але смертність серед них у сотні разів менша за тих, хто не щепився. Не вакцинуючись люди наражають себе на небезпеку. І, до речі, людина, яка хворіє важко і довго, якраз і збільшує небезпеку поширення вірусу.

Заражаючи людей, віруси адаптуються до організмів і мутують. Серед невакцинованих відсоток смертності високий – три з половиною відсотки. Від грипу в тисячі разів менше вмирають. Але навіть якщо невакцинованій людині вдалося уникнути найгіршого, вона є джерелом нових адаптивних штамів вірусу і продовжує наражати на небезпеку всіх навколо. У вакцинованих же людей перебіг хвороби легший, вони на порядок менше помирають і зупиняють ланцюжок передачі коронавірусу один від одного, допоки не сформується колективний імунітет. Через 2-3 роки коронавірус стане вже такою звичайною хворобою, як грип або інші віруси.

Наші люди не звикли робити щось заради інших. Але вакцинуватися треба в першу чергу для себе.

Влада наша вакцинацію повністю провалила. Фонд боротьби з коронавірусом пустили на ремонт доріг ще торік. Дійшло до того, що нам стали надавати гуманітарну допомогу

Скільки людей уже вакцинувалися двома дозами?

Станом на 31 серпня в Україні від коронавірусу зробили 9 мільйонів щеплень. Це приблизно 22 відсотки. З них дргк дозу оримали більше трьох з половиною мільйонів. Це дуже мало. В деяких країнах вже 95 відсотків вакцинувалися.

Взагалі вакцинація в Україні була зірвана. До нас дуже довго не завозили ніякої вакцини. Поки інші країни домовлялися зі світовими концернами, Україна не робила нічого. В перший рік вірусу не було навіть мови про те, що ми закуповуємо якусь вакцину.

Влада наша вакцинацію повністю провалила. Фонд боротьби з коронавірусом пустили на ремонт доріг ще торік. По-друге, не були підготовлені лікарні для швидкої допомоги. Дійшло до того, що нам стали надавати гуманітарну допомогу.

Потім до нас прийшла перша партія вакцини Covishield, який за ліцензією AstraZeneca виробляли в Індії. Потім ці поставки в нас зірвалися з незрозумілих причин. Схема закупівлі цієї вакцини взагалі була темна. В наших змі дуже не любили казати про те, що індійці нам перекрили постачання Covishield, тому що дуже багато у змі роздувалося антивакцинаторської істерії. До цього руку приклали і росіяни, які намагалися скомпрометувати Covishield, бо вони самі хотіли запустили на харківському заводі виробництво свого Спутника V. Але Україна заборонила це, а Індія припинила поставки в Україну Covishield.

Після цього, коли пройшов уже рік після початку епідемії, а це дуже багато, ми перейшли на закупівлю недорогих китайських вакцин – Coronavac і Sinovac. У нас було небагато американського Pfizer. Він одразу потрапив до корупційних схем, бо його було мало, кілька десятків тисяч. Його стали поширювати серед депутатів та інших чиновників. І тільки зараз вакцини стали більш-менш доступними.

Автор: надав Григорій Попов
 

Чому дуже багато вакцин з'явилися саме влітку?

Тому що це гуманітарна допомога Україні від міжнародних організацій – ООН, ЮНЕСКО, ВООЗ. Нам просто їх подарували – 7-9 мільйонів кожної вакцини.

Pfizer, Moderna - в достатній кількості. Причому багато в регіонах. Досі проблеми дістати ці вакцини тільки в Києві. А якщо ви поїдете в інше місто, там взагалі можна обирати. В Києві Pfizer і Moderna колють досі тільки по установах і людям, які старші за 60 років. В Києві, якщо людина хоче Pfizer або Moderna вколотися, але вона не працює десь в установі чи молодша за 60 років, вона не зможе цього зробити. Тому що попит на вакцини у Києві більший.

Чим і як щепилися ви?

Наша родина щепилася Moderna на роботі матері моєї дружини – в науковій установі. Ми чекали на вакцину дуже довго, не могли ніяк щепитися, бо не було можливості взагалі. Був період, коли ми не могли навіть Coronavac щепитися, бо пункти вакцинації діяли тільки по вихідних. Зараз ми вакцинуємося на роботі дружининої мами. Законодавство передбачає, що якщо трудовий колектив налічує 50 і більше людей, то тоді вони можуть викликати бригаду, яка вколе Pfizer або Moderna.

Тижні три тому на кінцевих зупинках міських маршруток з'явилися оголошення про вакцинацію: просто заходь і вакцинуйся. У Києві зараз 82 пункти вакцинації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нещеплених освітян і медиків не пускатимуть на роботу

Як ви перенесли вакцинацію?

У нас жодної слабкості не було. Днями маємо якраз робити другу дозу. А напередодні повернулися з поїздки до Львова і всі захворіли трошки – нежить, кашель, температура. Ми зробили тест – у нас не коронавірус, просто якийсь вірус підхопили. Тож другу дозу Moderna будемо робити на фоні вірусу. Ми готові до того: полежимо трошки, потемпературимо, якщо доведеться. Може, і не буде ускладнень. Але морально ми готуємося.

У Міністерстві охорони здоров'я обіцяють не вводити примусову вакцинацію від коронавірусу для педагогів, навіть незважаючи на незначний відсоток вакцинованих працівників сфери освіти.

"Перш за все, вакцинація в Україні проти Covid-19 є добровільною і безкоштовною. Поки не передбачено ніякої примусової вакцинації. Є постанова Кабміну, яка чітко регламентує, в яких випадках може працювати заклад або не може. Зараз в Міністерстві не розглядається будь-який примусовий елемент щеплення будь-якої групи населення ", повідомив прессекретар Міністерства охорони здоров'я Роман Борщ в ефірі "Україна 24".

Зараз щеплення від коронавірусу отримали майже 30% педагогів. У той же час, якщо регіон не буде знаходитися в "зеленій" зоні, то навчальні заклади зможуть працювати при наявності щеплення в мінімум 80% працівників.

Зараз ви читаєте новину «Колективний імунітет до коронавірусу може утворитися вже через 2 роки - біолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі