неділя, 20 жовтня 2024 00:30

Коли приймати душ перед сном: ідеальний час

Коли приймати душ перед сном: ідеальний час
Приймати душ в ідеалі за одну-дві години до передбачуваного сну Фото: pinterest

Звички при вечірньому купанні можуть впливати на якість сну.

Якщо ви насилу засинаєте вночі або часто прокидаєтеся, зміна режиму прийняття душу може допомогти, розповідає Bustle психіатр і спеціаліст із медицини сну доктор Алекс Дімітріу.

"Будь-яке зниження температури тіла часто може допомогти поглибити наш сон протягом ночі. Є велика кількість досліджень, які показують, що якщо ви зігріваєтеся, а потім охолоджуєтеся протягом ночі, сон стає глибшим. Це означає, що ми проводимо більше часу в глибокому сні, а не в легкому сні, коли ми охолоджуємося", - розповідає Bustle психіатр і спеціаліст із медицини сну доктор Алекс Дімітріу.

Лікар ділиться п'ятьма порадами, як і коли приймати душ тим, хто має проблеми зі сном.

Прийміть гарячий душ на ніч

Не всі люблять приймати душ вночі, але якщо вам важко заснути вночі, це може допомогти. Температура вашого тіла падає, коли ви лягаєте спати, тому мета полягає в тому, щоб знизити температуру тіла, щоб підготуватися до сну.

"Прийняття гарячого нічного душу безпосередньо перед сном штучно підвищує вашу температуру, а раптове зниження температури після душу може допомогти вам швидше заснути", - розповідає Bustle експерт зі здоров'я сну Mattress Firm д-р Суджай Кансагра.

Використовуйте час для медитації під душем

Душ перед сном також може служити медитативним ритуалом перед сном.

"Душ може бути чудовим місцем, щоб розслабитися та відпочити, а також пам'ятати про дивовижні відчуття води. В ідеалі це "вимикач" на решту ночі, після чого більше не буде електроніки чи екранів", - каже доктор Дімітріу.

Створення такого режиму перед сном може допомогти налаштувати ваше тіло та розум на правильний настрій для сну.

"Якщо ви зазвичай приймаєте душ безпосередньо перед сном, це може допомогти синхронізувати час сну з вашим внутрішнім годинником і легше заснути", - каже доктор Кансагра.

Не приймайте душ безпосередньо перед сном

Незважаючи на те, що теплий душ може допомогти регулювати температуру вашого тіла, щоб підготувати вас до оптимального сну, ви хочете дати своєму тілу трохи часу, щоб охолонути, перш ніж йти у ліжко.

"Гарячий душ перед сном може бути не найкращою ідеєю. Замість цього прийняти душ в ідеалі за одну-дві години до передбачуваного сну.", - каже доктор Дімітріу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шкіра починає свербіти і старіти: чому взимку варто уникати гарячого душу

Після душу зайдіть у прохолодну кімнату

Щоб температура тіла знизилася перед сном, намагайтеся тримати кімнату прохолодною. Це може бути особливо корисно, якщо ви приймаєте душ занадто ближче до сну.

Ваше тіло найкраще спить, коли прохолодно. Ми, як правило, потіємо під час сну, і нижча температура може забезпечити нам комфортний сон.

Вранці прийміть холодний душ

"Це мій улюблений трюк, щоб підвищити ранкову пильність", - розповідає Bustle фахівець зі сну доктор Майкл Бреус.

Ви почуватиметеся бадьорими вранці та до кінця дня, дозволяючи вам розслабитися вночі.

Якщо у вас проблеми зі сном, подумайте про те, щоб включити ці прийоми прийняття душу в свій розпорядок дня, щоб краще відпочити вночі.

Лікарі повністю розвінчали міф про те, що під час застуди не можна митися. Насправді, не варто нехтувати особистою гігієною при хворобі.

В першу чергу слід зробити середню температуру води, щоб вона не була занадто гарячою і занадто холодною.

Зараз ви читаєте новину «Коли приймати душ перед сном: ідеальний час». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі