субота, 25 березня 2023 12:55

Які є міфи про прийом антибіотиків
3

Міністерство охорони здоров'я опублікувало поширені міфи про прийом антибіотиків.
Фото: Facebook.com/moz.ukr
Міністерство охорони здоров'я опублікувало поширені міфи про прийом антибіотиків.
За потреби електронний рецепт на антибіотики випише лікар

Нераціональне використання антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби, які швидко і без наслідків лікуються антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечними.

Міністерство охорони здоров'я опублікувало поширені міфи про прийом антибіотиків. Про це розповіли у Facebook.

Якщо антибіотики перестануть діяти – три з 10 випадків пневмонії можуть призвести до смерті, менше ніж 25% людей, які хворіють на туберкульоз, матимуть шанс вилікуватися.

А такі хвороби, як менінгіт, ангіна, вушна інфекція, кесарів розтин – можуть стати летальними, повідомляють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уникнути напруження зору. Вісім порад

Пацієнти помилково вважають, що гострі респіраторні вірусні захворювання і грип можна лікувати антибіотиками, пише Центр громадського здоров'я.

"Антибіотики для грипу та ГРВІ зовсім не помічні. А коли ви наперекір природі все одно вживаєте антибіотики без призначення лікаря, то сприяєте розвитку супербактерій. Такі бактерії здатні виживати краще за своїх попередників, а значить антибіотики вже не зможуть їх знищити", – пояснюють.

Центр опублікував кілька правил щодо антибіотиків.

Антибіотики лікують інфекційні захворювання, які спричинені бактеріями. Припустимо, якщо у вас є бактеріальна інфекція – ви не зможете визначити самостійно, який саме антибіотик потрібен вам. Тому зверніться до лікаря на консультацію.

Переривати чи раніше закінчувати призначений курс лікування антибіотиками – не можна. Інакше ви допомагаєте бактерії вижити та адаптуватися до дії антибіотиків.

Антибіотики – життєво важливо рецептурні препарати, які вживаються виключно за конкретними показаннями. Використовувати антибіотики для профілактики не лише неефективно, але й небезпечно.

Торік в Україні запровадили електронний рецепт на антибіотики.

МОЗ дало поради, що робити, якщо мало рухаєтеся.

Від тривалості і якості сну напряму залежить самопочуття людини і її загальний стан. Спати потрібно щонайменше 7 годин у безпечному просторі.

Зараз ви читаєте новину «Які є міфи про прийом антибіотиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі