Щоби зменшити ризик появи діабету, варто мінімізувати споживання або взагалі відмовитися від доданого цукру і попередньо оброблених продуктів харчування, включно з обробленими зерновими продуктами (борошно, білий рис).
Краще – замініть їх на цільнозернові. Про це пише Міністерство охорони здоров'я.
Намагайтеся збільшити споживання клітковини – овочів та фруктів.
Фрукти та овочі, які не містять крохмалю, повинні становити щонайменше половину щоденного раціону.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як використовувати воду після тривалого вимкнення: поради від КМДА
Бобові культури (сочевиця, боби, нут, горох) також містять багато клітковини і корисного для здоров'я рослинного білка.
Люди, які їдять багато продуктів з високим вмістом клітковини, як правило, споживають менше калорій, не набирають надмірної ваги, а отже мають менший ризик розвитку діабету.
Змінити харчові звички може допомогти сімейний лікар. Він може проаналізувати ваші звички, допомогти порадами та підтримувати в ризикованих ситуаціях.
Попередити розвиток діабету 1 типу неможливо, адже причини його появи досі не вивчені до кінця.
Профілактика ж діабету 2 типу полягає у простих заходах із підтримання здорового способу життя:
досягнути нормальної ваги тіла та підтримувати її;
бути фізично активним – приділяти не менше 150 хв на тиждень регулярній фізичній активності;
дотримуватися здорового харчування та зменшувати кількість цукру та насичених жирів в раціоні;
утримуватися від тютюнопаління.
Малорухомий спосіб життя – один із головних чинників, що підвищує ризик смертності від неінфекційних захворювань. МОЗ дало поради, що робити, якщо ви мало рухаєтеся.
Розділяйте роботу і дозвілля. Визначайте пріоритет завдань, плануйте роботу заздалегідь, радить МОЗ.
Від тривалості і якості сну напряму залежить самопочуття людини і її загальний стан. Спати потрібно щонайменше 7 год. у безпечному просторі.
Коментарі