пʼятниця, 24 листопада 2017 15:25

Гастроентеролог розкрила п'ять головних факторів збереження хорошого здоров'я
3

Фото: Олег БОЖКО

Як ми знаємо, здоров'я - це не тільки відсутність хвороб. Це ще і відчуття комфорту - фізичного, морального, психологічного.

Що нам дозволяє відчувати цей комфорт? Для Gazeta.ua роз'яснює відома дієтолог-гастроентеролог Галина Незговорова.

"На 20% цей комфорт забезпечує навколишнє середовище, генетика. Медична допомога - на приблизно 15%. І, зауважте, 50% становить наш спосіб життя! Зараз, в середньому, людина живе близько 80 років. Це показник не по кожній окремій країні, а усереднена цифра по різних країнах світу. Всі ми прагнемо до довголіття - якомога повноцінніше зберігати відчуття радості життя, і це природно", - говорить лікар.

Які ж найголовніші фактори ризику для здоров'я? Можна сподіватися на хорошу спадковість, але в основному все залежить від того, як сама людина про себе дбає.

"Перше і головне, що шкодить - це стреси. Друге - це харчування, спосіб життя. Також - наявність шкідливих звичок, обтяжена спадковість. Але зараз вже абсолютно точно доведено, що розвиток більшості хвороб можна і потрібно зупиняти! А саме - правильним способом життя і правильним харчуванням", - додає Галина Незговорова.

Автор: Олег БОЖКО
 

За її словами, ще один важливий фактор, про який ми часто забуваємо - це порушення біологічних ритмів.

"Ми - люди, які живуть з певними циклами. Як і у чоловіків, так і у жінок, період сну повинен бути не менше 7 годин. Головна проблема сучасної людини - це і те, що ми оточені просто-таки величезною кількістю стресових факторів: від телебачення і до громадського транспорту. Кожен, так чи інакше, стикається з негараздами на роботі, в сім'ї. Все це призводить до емоційного виснаження і розвитку хронічної втоми. Незадоволення своїм соціальним становищем, відсутність адекватного фізичного навантаження і харчування - головні складові проблем зі здоров'ям", - говорить доктор.

За словами Незговорової, щоб залишатися здоровим, потрібно оточити себе людьми, які не мають стресового тиску, максимально різноманітно і регулярно харчуватися, висипатися.

"Нерегулярний прийом їжі дуже шкодить. Ми їмо, коли у нас виходить, а не коли організм вимагає їжі. Час прийому їжі у кожного різний. Мені часто задають питання -" чи потрібно обов'язково снідати? ". Але це залежить від годин роботи, розкладу. Якщо у людини нічна зміна, і вона прокидається й не хоче їсти відразу - звичайно, тоді не треба. Тому прийом їжі - абсолютно індивідуальний. Головне, щоб був регулярний", - підбила підсумок лікар.

Зараз ви читаєте новину «Гастроентеролог розкрила п'ять головних факторів збереження хорошого здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі